شیر برقی آبیاری چیست؟
شیر برقی یک شیر کنترل کننده الکتریکی می باشد که در آبیاری کاربرد دارد. این شیر یک سلونوئید است که یک سیم پیچ الکتریکی با یک هسته فرومغناطیسی متحرک (پیستون) در مرکز آن قرار دارد. در حالت استراحت پیستون یک روزنه کوچک را می بندد و برای باز کردن آن جریان الکتریکی از طریق سیم پیچ، یک میدان مغناطیسی ایجاد کرده و میدان مغناطیسی یک نیروی رو به بالا به پیستون وارد می کند که منجر به باز شدن دریچه می شود، این فرآیند نشان دهنده نحوه باز و بسته کردن شیر های برقی می باشد.
شیر برقی آبیاری کشاورزی ابزاری است که با اعمال ولتاژ و فرمان برق باعث باز و بسته شدن جریان سیال از جمله جریان مایعات و گازها در داخل لوله می شود و با نام سلنوئید ولو نیز شناخته می شود. به زبان ساده تر زمانی که می خواهیم جریان سیالات را به طور خودکار کنترل کنیم از شیر برقی آبیاری کشاورزی استفاده می کنیم.
فیلم معرفی شیر برقی آبیاری
انواع شیر برقی
- شیر برقی هایی که بطور معمول بسته است.
- شیر برقی هایی که بطور معمول باز است.
اجزاء شیر برقی آبیاری
از اجزاء شیر برقی کشاورزی می توان به بدنه اصلی و بوبین اشاره کرد، که بدنه اصلی معمولا از جنس پلی اتیلن یا برنج می باشد و بوبین شیر برقی آبیاری ها یک سیم پیچ با خاصیت مغناطیسی است. در زیر اجزای شیر برقی آبیاری را نام می بریم.
- بویین
- بدنه اصلی
- سیم پیچ ها
- فنر قابل ارتجاع
- سیم های ورودی به بویین
- دیافراگم
- پُرت ورودی و خروجی
مراحل استفاده از شیر کنترل به این شکل است که دو عدد سیم خارج شده از بوبین شیر برقی آبیاری که فاز و دیگری نول است را به کنترلر آبیاری وصل می کنیم. هر پورت خروجی از کنترلر فقط به یک شیر برقی آبیاری فرمان می دهد. برنامه لازم برای آبیاری و دور آبیاری را به دستگاه می دهیم و با صدور فرمان از کنترلر یا تایمر در موعد مقرر، فرمان از طریق سیم های فاز و نول به شیر برقی آبیاری وارد خواهد شد. بوبین شیر برقی آبیاری عمل نموده، تحریک شده و میدان مغناطیسی ایجاد می شود. در مرحله بعد به یک پیستون یا دیافراگم نیرو وارد می کند و تغییرات لازم ایجاد می شود.
شیر برقی آبیاری که دارای دو پورت ورودی و خروجی باشد به صورت قطع یا وصل عمل می کند و تک حالته است، بدین صورت که یا نرمالی کلوز (Normally Close) یا نرمالی اوپن (Normally Open) می باشد. البته شایان ذکر است که شیر برقی آبیاری که از دو بوبین تشکیل شده باشد قادر به هدایت سیالات در دو مسیر متفاوت می باشد که به آن شیر برقی دو حالته (سه راهه) نیز گفته می شود. در این نوع شیر برقی آبیاری تعداد پورت ورودی و خروجی ۳ عدد می باشد. توجه به این نکته نیز لازم است که بدنه شیر برقی از جنس پلاستیک مقاوم به اشعه ماوراء بنفش می باشد.
بنابراین به طور خلاصه اجزاء اصلی شیر برقی آبیاری شامل موارد زیر می باشد:
- اسکلت اصلی شیر برقی آبیاری
- ورودی اصلی سیال
- خروجی سیال
- قسمت سیم پیچ و قاب آن
- اتصال سیم ها به یکدیگر
- میله های فلزی
- فنر
- دریچه خروجی
اجزاء درونی شیر برقی آبیاری نرمالی کلوز
با رسیدن دستور به بوبین، بوبین تحریک می شود و یک میدان مغناطیسی بزرگ بوجود می آید. این میدان مغناطیسی سبب انتقال نیروی بزرگ به پیستون می شود و پیستون بالا آمده و فنر را تحت فشار قرار می دهد. در نتیجه مسیر سیال باز می شود و سیال عبور می کند. زمانی که ولتاژ ورودی به بوبین قطع می شود، نیروی مغناطیسی از بین می رود و فنر پیستون را به حالت عادی برمی گرداند. جنس پیستون می بایست بسیار با کیفیت باشد و مانع از عبور سیال در حالت معمول شود.
نحوه نصب شیر برقی آبیاری
نحوه نصب شیر برقی بسیار مهم است. صرف زمان کافی برای انجام صحیح نصب شیر برقی باعث می شود تا احتمال خرابی و تعمیر مجدد را کاهش دهد. از آنجایی که شیرها اصولا در زیر خاک نصب می شوند قسمت دشوار و زمان گیر را در فرایند نصب سیستم آبیاری تشکیل می دهد. از آنجایی که شیر های برقی (همانطور که از نامشان پیداست) با جریان برق کار می کند در عمل به دو نوع مهارت نصب یعنی مهارت نصب شبکه لوله ها و دیگری مهارت نصب اتصال شیرهای برقی به کنترلرهای آبیاری نیاز است.
فارغ از اینکه شیر برقی شما 2.5 اینچ باشد یا بزرگتر، شما می بایست مراحل ساده ای را پشت سر بگذارید. اتصالات نری رزوه ای بر دو نوع آداپتورهای نری و لوله های نیپل است. استفاده از لوله های نیپل با رزوه های برش خورده به جای لوله های نیپل با رزوه های قالبی پیشنهاد می شود. لوله ها و قطعاتی که روزه های قالبی دارد در تنوع زیادی تولید می شود، که البته به همین دلیل روزه ها می تواند برای برخی قطعات بزرگ یا کوچک باشد. هرچه رزوه ها دقیق تر برش خورده باشد احتمال نشتی آب کمتر خواهد بود.
در لوله هایی که از نوار تفلون و تفلون مایع استفاده می شود در هنگام نصب شیرها استفاده از تفلون مایع پیشنهاد می شود. دلیلش این است که تفلون مایع فضای بین دو لوله را کامل پر می کند و اتصالی محکم را بوجود می آورد. رزوه ها را کنترل کنید تا ضایعاتی نداشته باشد زیرا ضایعات می تواند عمل پیچاندن لوله را با مشکل مواجه سازد. سپس رزوه های لوله نیپل را به کمی تفلون مایع آغشته کنید و تمامی قسمت های لازم را با آن پوشش دهید. البته در مصرف آن اصراف نکنید زیرا که چسب اضافه پس از بستن لوله خود به خود به بیرون هدایت می شود و تمیز کاری آن کار سختی خواهد بود. حدود سه چهارم از عمق رزه را با تفلون مایع بپوشانید. سپس لوله نیپل را با دست به شیر ببندید. در این حالت از سوپاپ کنترل اطمینان یا سیم پیچ به عنوان جا دست استفاده نکنید بلکه تنها بدنه شیر را در دست بگیرید و با دست دیگر با آچار شلاقی لوله را به میزان یک چهارم دور سفت کنید. با این کار احتمال نشت آب از بین می رود.
پس از انجام همین کار در طرف دیگر شیر، دستگاه آماده ی نصب در شبکه لوله کشی است. در شبکه های بزرگتر لوله کشی از قطعه اتصالی، در خروجی شیر برای اتصال به لوله های فرعی استفاده می شود. همچنین قبل از شیر یک شیر توپی نیز تعبیه می شود. با این کار در صورت نیاز به سرویس لوله ها به راحتی می توان جریان آب را قطع کرد. با بهره از قطعات اتصالی نیز می توان در صورت نیاز به سرویس شیر آن را بدون برش لوله ها جابجا کرد. شرکت های تولید کننده شیر PGP، را در مدل اتصال چسبی تولید می کنند. ورودی و خروجی شیر برقی، هر دو بدون رزوه است و لوله ی PVC به آنها چسبانده می شود. لوله را درست مانند نصب کردن دیگر لوله های PVC به شیر متصل کنید. استفاده درست از چسب در این مرحله فوت کوزه گری کار است. دقت داشته باشید که چسب را به اندازه استفاده کنید. چسب اضافه بکار رفته در لوله می تواند در جریان آب داخل لوله اختلال ایجاد کند. پس از نصب شیر برقی در شبکه لوله کشی برای اتمام کار بایستی اتصالات برق کامل برقرار شود. با استفاده از اتصال دهنده های باکیفیت می توان اتصالی بی نقص و با کیفیت داشت. از این مرحله نباید غافل شد زیرا اگر اتصالات برقی ضد آب نباشد، پوسیده و خراب می شود، که این امر خود می تواند نیاز به سرویس های بعدی را ایجاد نماید. کابل سیم پیچ را لخت کنید و دو سیم را به اندازه دو سانتیمتر در دست خود قرار دهید و بهم متصل کنید. سپس آنها را به نحوی مهار و محافظت کنید تا با آب برخورد نداشته باشد.
نگهداری شیر برقی آبیاری
- قبل از نصب شیر برقی آبیاری قطره ای، از تمیزی شبکه اطمینان حاصل نمایید. معمولاً عمده شیر برقی های آبیاری فاقد خاصیت خود شویندگی می باشند بنابراین در اثر وجود خاک و ذرات معلق، لوله یا شبکه به سرعت گرفته شده و عملکرد آن، مختل می شود. در صورت وجود ذرات معلق در خاک، قبل از نصب شیر برقی آبیاری از فیلتر های مناسب در شبکه استفاده کنید.
- شیر برقی های آبیاری تا دمای مشخصی قادر به کار کردن هستند و بعد از مدتی کارکرد، دمای سیم پیچ آن افزایش می یابد. افزایش دما تحت تاثیر دمای محیط و دمای مایعات است و در دما های بالا آسیب جدی به سلونویید و سیم وارد می شود.
- تمامی شیر برقی ها تحت فشار و دبی خاصی عمل می کنند. شیر برقی های آبیاری فشار حداقل 0.5 بار و تحمل دمای 66 درجه سانتیگراد را دارند.
- در موقع سفت کردن شیر برقی آبیاری در شبکه دقت کنید که در اثر فشار زیاد بدنه آنها ترک نخورد.
- ولتاژ کاری مناسب برای شیر برقی های آبیاری 24 ولت و برق AC است. در صورت عدم رعایت این موضوع بوبین شیر برقی می سوزد.
- اگر نوسانات برق زیاد باشد و شیر برقی آبیاری به دفعات زیاد باز و بسته شود، ممکن است سیم پیچ آن بسوزد.
- عدم نصب درست شیر برقی آبیاری نیز ممکن است باعث اخلال در عملکرد آن بشود. در برخی از شیر برقی های آبیاری جهت جریان با یک فلش روی آن مشخص شده است. به علاوه بوبین شیر برقی همواره باید رو به بالا باشد.
- نشت شیر برقی آبیاری ممکن است به علت گیر کردن آلاینده ها، اثر دما، رطوبت و آب بندی نامناسب اتصالات باشد.
- با باز کردن پیچ تعبیه شده در بالای شیر برقی آبیاری بصورت دستی، می توان تعمیر شیر برقی آبیاری و نگهداری های لازم را انجام داد و میزان جریان عبوری را کنترل کرد.
کاربرد شیر برقی آبیاری
شیر برقی برای آبیاری قطره ای در صنعت و کشاورزی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. این وسیله در صنایع رنگ و رزین سازی، ماشین های لباسشویی، ساختمان سازی، گاوداری ها، آزمایشگاه ها و استخر ها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در آبیاری اتوماتیک گلخانه و مزرعه های کشاورزی نیز کاربرد فراوان دارد. با نصب شیر برقی آبیاری به کنترلر های آبیاری و دادن برنامه مناسب آبیاری به راحتی می توان زمین و گلخانه ها را آبیاری نمود. همچنین برای کنترل انواع سیالاتی چون آب، گاز، نفت و مواد شیمیایی، از شیرهای برقی استفاده می شود.
یکی دیگر از کاربرد های شیر برقی آبیاری یا سلونوئید ولو این است که سرعت جریان را در سیستم های آبیاری و حتی در موتور هایی که با سیال و هوا کار می کنند، کنترل می کند و حتی سیالات گاز، بخار و نفت را کنترل می کنند.
مزایای شیر برقی آبیاری
شیر برقی آبیاری، جهت آبیاری اتوماتیک باغچه، باغات و گلخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه می تواند در مصرف بهینه منابع آبی نقش مهمی را ایفا کند چرا که با کنترل جریان مایعات و یا آب، از هدر رفت آنها جلوگیری می کند، در نتیجه در مصرف آب و برق و هزینه ها صرفه جویی بعمل می آید. از آنجا که این وسیله قطع یا وصل کردن جریان، از فاصله های دور را امکان پذیر می سازد در کشاورزی هوشمند کارایی بالا دارد. دقت بالا و کم جا بودن قطعه از ویژگی های دیگر این وسیله جهت بهینه کردن سیستم های آبیاری می باشد.
دلایل عدم عمل کردن شیر برقی آبیاری قطره ای
خرابی و کار نکردن شیر برقی آبیاری قطره ای ممکن است به دلایل زیر باشد:
- اول بررسی کنید که کنترلر برق به شیر می رساند یا خیر. ممکن است کنترلر نشان دهد که شیر کار می کند اما برق به شیر نرسیده باشد.
- کنترل جریان را بررسی کنید. پیچ بالای شیر برقی آبیاری قطره ای را خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید در این حالت کنترل جریان باز شده و شیر برقی عمل می کند.
- ممکن است لوله ای که شیر برقی آبیاری قطره ای به آن وصل است آب نداشته باشد. سلونویید را یک مقدار بچرخانید. اگر آب جریان پیدا کرد، در واقع مشکل از برق بوده و به شیر برقی آبیاری برق نمی رسد. اما اگر سلونویید را چرخاندید و آبی در سیستم جاری نشد، مشکل گرفتگی شیر است که بایستی درپوش شیر برقی را به آرامی باز کرده و گرفتگی ها رفع شود.
لیست قیمت شیر برقی آبیاری
قیمت شیر برقی برای آبیاری به عوامل مختلفی از جمله سایز شیر و برند آن مرتبط می باشد لذا پیشنهاد می شود جهت اطلاع از قیمت شیر برقی آبیاری با کارشناسان فروش هایپر صنعت فامکو به عنوان نمایندگی فروش انواع شیر برقی آبیاری کشاورزی، شیر برقی باغی، شیر برقی آبیاری خانگی و شیر برقی آبیاری هوشمند تماس حاصل فرمایید.
دیـــدگاهها
شما هم درباره این کالا دیدگاه ثبت کنید.
امتیاز: