سیم و کابل ساختمانی

سیم و کابل ساختمانی

فروش سیم و کابل ساختمانی

سیم ها و کابل های ساختمانی شامل طیف گسترده ای از سیم و کابل ها هستند که بر اساس استانداردهای بین المللی و ملی تولید و عرضه می شوند. این کابل ها جهت توزیع برق در ساختمان و انتقال دیتا به گیرنده های داخل ساختمان کاربرد دارند. سیم و کابل های ساختمانی نسبتا سطح مقطع کوچک تری دارند و در سطح ولتاژ فشار ضعیف به کار می آیند. انواع سیم و کابل های ساختمانی قابل ارائه توسط هایپر صنعت فامکو به شرح زیر است:

  • سیم و کابل ساختمانی مفتول
  • سیم و کابل ساختمانی افشان
  • سیم و کابل ساختمانی آنتن
  • سیم و کابل ساختمانی آیفون

مشخصات فنی سیم و کابل ساختمانی

هر کدام از این سیم و کابل ها باید با توجه به ویژگی های مربوط به خود در جای مناسب به کار برده شوند. سیم و کابل در هر ساختمانی وظیفه انتقال برق، امواج و یا دیتا را به گیرنده مورد نظر دارد. انتخاب کابل مناسب، با کیفیت و درست برای هر بخش از سیم کشی از اساسی ترین قسمت های ساخت یک ساختمان است. با انتخاب کابل مناسب هم کارکرد گیرنده ها بهینه می شود و هم دردسر تعویض و یا تعمیر این کابل ها به حداقل مقدار خود می رسد. سیم و کابل های مورد استفاده در ساختمان به دو دسته سیم و کابل خشک یا ثابت و انعطاف پذیر یا نرم تقسیم می شوند. سیم کشی ساختمان به دو حالت روکار و توکار تقسیم می شود. در حالت روکار کابل برق ساختمان از روی دیوار ها و سقف عبور کرده و جهت حفظ امنیت و حفاظت از کابل و همچنین زیبایی از داکت برای اتصال سیم ها استفاده می شود. حالت توکار در زمان ساخت خانه انجام می شود و از لوله جهت حفاظت و هدایت کابل ها استفاده بهره گرفته می شود. این لوله ها می توانند از جنس لوله PVC یا خرطومی باشد. این لوله ها در شیار های داخل دیوار جاگذاری می شوند. شرایط لوله ها باید به شرح زیر باشد:

  • از حداقل مقدار لوله و متراژ کابل استفاده شو تا کمترین مقدار اتلاف انرژی را داشته باشیم.
  • لوله ها در برابر شکستگی ، فشار و پوسیدگی مقاوم باشند.
  • مسیری را جهت لوله گذاری انتخاب کنید که در هنگام نصب و تعمیرات بتوان از آسان ترین و سریع ترین روش ممکن استفاده کرد.

استفاده از سیم و کابل به صورت مستقیم زیر گچ به هیچ وجه توصیه نمی شود. در ادامه به تفصیل به بررسی انواع سیم و کابل ساختمانی می پردازیم.

سیم مفتولی ساختمانی (سیم خشک)

سیم مفتولی که با اصطلاح رایج بازار با نام سیم خشک شناخته می شود، از یک رشته هادی از جنس مس یا آلومینیوم تشکیل می شود. این سیم ها بر اساس استاندارد ملی ISIRI 3084 و استاندارد بین المللی IEC 60228 در بازار ایران تولید و عرضه می شوند. عایق به کار رفته در سیم مفتولی نیز آمیزه پلیمر PVC از نوع پلیمر PVC/C می باشد. هادی سیم مفتولی کلاس 2 می باشند و از این سیم اغلب در مکان هایی که نیاز به خمش بالایی ندارند مانند سیم کشی داخلی تابلو های برق ساختمانی استفاده می گردد؛ به عبارت دیگر این دسته از سیم ها مناسب سیم کشی های ثابت هستند. از سیم مفتولی می توان در لوله ها و حتی زیر گچ استفاده نمود زیرا این سیم ها مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارند و به دلیل عمر بالا در طولانی مدت نیاز به تعویض ندارند. در مواقعی که نیاز به دفن کردن سیم در زمین باشد، سیم و کابل های مفتولی بهترین گزینه هستند.

ولتاژ نامی در سیم های مفتولی با مقاطع 0.5، 0.75 و 1 میلیمتر مربع، 300/500 ولت (معمولاً ولتاژ یکی از مشخصات کابل ها است که به صورت نسبت u0/u نوشته می شود) و برای سیم های مفتولی با سطح مقطع بیش از 1 میلیمتر مربع، ولتاژ نامی 450/750 ولت می باشد.

سیم مفتولی ساختمانی (سیم خشک)

مقاومت الکتریکی هادی سیم مفتولی کمتر از سیم افشان است. زیرا مقاومت یک هادی با سطح مقطع آن نسبت عکس دارد. برای مثال در یک کیلومتر یک سیم مفتولی با قطر 1.5 میلیمتر مربع 1.12 اهم مقاومت الکتریکی دارد اما در سیم افشان با همین قطر 13.3 اهم مقاومت الکتریکی وجود دارد. هر چند که تفاوت در مقاومت الکتریکی هادی سیم مفتولی و سیم افشان زیاد چشمگیر نیست اما ممکن است در موارد خاص یا متراژهای بالا تاثیر خود را بیشتر نمایان سازد. مقاومت بالای سیم در متراژ های بالا باعث افت ولتاژ و خسارت به اتصالات می شود.

سیم افشان ساختمانی

سیم افشان شامل هادی از جنس فلز مس بوده و عایق به کار رفته در سیم افشان نیز از نوع پلیمر PVC/C می باشد. در مصارف ساختمانی عموما از سیم افشان با هادی مس استفاده می شود سیم افشان با هادی های دیگر مانند آلومینیوم مصارف دیگر را پوشش می دهند. هادی این سیم ها از جنس مس آنیل شده ساخته می شود. مس آنیل شده طی یک عملیات حرارتی دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی می شود که باعث انعطاف پذیری، شکل پذیری و کاهش سختی می شود. این سیم ها نیز مانند سیم های مفتولی بر اساس استاندارد ملی ISIRI 3084 و استاندارد بین المللی IEC 60228 در بازار ایران تولید شده و به مشتریان ارائه می شود.

از سیم افشان در سیم کشی سیستم های روشنایی و هم چنین در داخل وسایل برقی استفاده می گردد. سیم های افشان از لحاظ نحوه نصب هم می توانند مستقیما زیر گچ هم روی گچ و همچنین داخل لوله قرار گیرند. اما به کار بردن سیم افشان برای نصب مستقیم روی سینی کابل، کانال و مخازن مجاز نمی باشد.

سیم افشان ساختمانی

ولتاژ نامی در سیم های افشان تا سطح مقطع 1 میلیمتر مربع، 300/500 ولت می باشد؛ این نوع از سیم های افشان برای تمام حالت های نصب درون لوله ها و زیر و روی گچ و نیز قرار گیری در لوله های خرطومی مناسب است و در سیم های افشان با سطح مقطع بیش از 1 میلیمتر مربع، ولتاژ نامی 450/750 ولت می باشد که این نوع از سیم های افشان برای نصب داخل وسایل برقی و نیز سیستم های روشنایی، درمحیط های خشک، درون لوله ها و زیر و روی گچ مناسب است. هادی در سیم های افشان مطابق با الزامات استاندارد مربوط به کلاس 5 و یا 6 می باشد.

سیم های افشان به انعطاف پذیری بسیار بالا معروف هستند و همین انعطاف پذیری سبب کاربرد فراوان این گروه از سیم و کابل در ساختمان سازی و برای سیستم های روشنایی منازل است. دسته ای از سیم های ساختمانی که ما بین سیم های مفتول و افشان هستند به سیم های نیمه افشان معروف اند. انعطاف این سیم ها به نسبت سیم های افشان کمتر است و برای توزیع جریان برق به کار می روند.
سیم های افشان و مفتول ساختمانی با سطح مقطع 1.5 میلیمتر مربع در سیم کشی سیستم روشنایی، سطح مقطع 2.5 میلیمتر مربع در سیم کشی پریز ساختمان، سطح مقطع 4 میلیمتر مربع در سیم های اصلی برق، سطح مقطع 1.5 میلیمتر مربع در راه اندازی کولر آبی و سیم های با سطح مقطع 4 میلیمتر مربع در راه اندازی کولر گازی استفاده می گردد.

در سیم کشی ساختمان سطح مقطع هادی سیم و کابل های ساختمانی با توجه به عواملی همچون حداکثر دمای مجاز کار هادی و دیگری افت ولتاژ مجاز سیم و کابل تعیین می شود. در شبکه های خانگی میزان افت ولتاژ مجاز برای ولتاژ 220 الی 380 ولت در حدود ۵ درصد است و افت ولتاژ بیشتر از این مقدار باعث کار نکردن درست دستگاه ها و آسیب دیدن تجهیزات می گردد. همچنین میزان جریان مجاز برای عبور از سیم و کابل ساختمانی باید به گونه ای باشد که حرارت تولید شده در هادی به خوبی به محیط اطراف منتقل شود. درجه حرارت معمول برای سیم های ساختمانی با عایق PVC نباید بیشتر از ۷۰ درجه سانتی گراد شود. لازم به ذکر است از سیم و کابل های زیر گچی فقط در مواردی می توان استفاده کرد که طول انشعاب از محل سیم کشی ثابت تا محل مصرف کننده بیشتر از 1.5 متر نباشد.

کابل آیفونی ساختمانی

کابل آیفون تصویری به عنوان رکن اصلی برای نصب و راه اندازی آیفون به شمار می رود که در واقع با استفاده درست از آن می توانیم ارتباط درستی بین پنل درب منزل و آیفون تصویری یا صوتی داشته باشیم. کابل آیفون در انواع کابل های آیفون معمولی و کابل آیفون فویل دار به عنوان بخشی از سیستم ارتباطی با وظیفه انتقال پیام ها و اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است. متاسفانه در برخی ساختمان ها به دلیل صرفه جویی در هزینه ها از کابل های نامناسب برای نصب آیفون استفاده می شود و همین باعث ایجاد اختلال در صدا و تصویر انتقال یافته می شود. بدیهی است که برای انتقال صدا در آیفون صوتی و همچنین صدا و تصویر به صورت هم زمان در آیفون تصویری نیاز به سیم و کابل مناسب با هادی مرغوب می باشد. به دلیل تاثیر مهم سیم و کابل بر کیفیت انتقال صدا و تصویر، از گذشته تا به امروز انواع مختلفی از سیم و کابل تولید و در بازار موجود شده است. در این بین مناسب ترین نوع کابلی که می تواند در بازار موجود باشد بستگی به دو عامل اصلی جنس و قطر کابل آیفون تصویری دارد. حال انتخاب بهترین کابل جهت نصب آیفون صوتی و آیفون تصویری کاملا متفاوت است و بهتر است از سیم و کابل آیفون صوتی به جای آیفون تصویری استفاده نشود تا باعث بروز نویز نگردد.

کابل آیفونی

به طور کلی کابل های فویل دار از 0.4 تا 0.6 میلیمتر مربع اصولا برای سیم کشی آیفون مورد استفاده قرار می گیرند. در کابل های فویل دار یک لایه فویل روی سیم ها پیچیده شده است و سبب جلوگیری از نویز در تصویر و صدا می شود.

همانطور که اشاره کردیم عواملی نظیر جنس سیم و قطر آن جزو تاثیر گذارترین عوامل بر کارکرد کابل آیفون تصویری برای انتقال صدا و تصویر می باشند. به طور کلی جنس کابل آیفون تصویری به دو نوع مسی و آلومینیومی تقسیم می شود که در واقع جنس آلومینیوم قیمت به صرفه تر و جنس مس دارای رسانایی بهتر می باشد. از این رو اکثرا از جنس مس برای نصب آیفون تصویری استفاده می شود چرا که رسانایی بهتری داشته و تا حد امکان مانع نویز می شود. البته به علت گران شدن مس، امروزه مخصوصا در ایران از کابل های با هادی آلیاژ مس استفاده می شود که در واقع از آن ها برای تعداد واحد بالا در ساختمان استفاده نمی شود اما در صورتی که متراژ مورد استفاده آن زیاد نباشد تفاوت آن با جنس مسی آن چنان محسوس نیست. باید توجه کرد که در صورت استفاده از کابل با آلیاژ های مس از آلیاژ های مرغوب و با کیفیت استفاده شود. قطر کابل نیز مساله مهمی در انتقال صدا و تصویر در آیفون تصویری به شمار می رود. در واقع بهترین کابل جهت تغذیه آیفون صوتی کابل نمره 0.5 و فویل دار است و جهت تغذیه آیفون تصویری کابل 0.6 و فویل دار می باشد. در واقع انتخاب قطر مناسب برای سیم و کابل آیفون تصویری می تواند از ایجاد نویز در صدا و تصویر جلوگیری کند و این امر می تواند در نوع خود مزیت بزرگی تلقی شود.

همانطور که گفته شد بهترین نوع سیم آیفون تصویری سیم مسی می باشد. چرا که این نوع کابل هیچ نوع مقاومتی را در مسیر انتقال صدا و تصویر ایجاد نمی کند و باعث می شود تا صدایی صاف و تصویری واضح را تجربه کنید. در مسیر های طولانی در ساختمان ها باید از جنس مسی استفاده شود. چراکه هیچ گونه افتی چه در ولتاژ و چه در رفت و برگشت سیگنال در کابل های مسی دیده نمی شود.

کابل آنتن ساختمانی

کابل آنتن در انتقال امواج دریافت شده به وسیله آنتن به گیرنده های تلویزیونی کاربرد دارد. معمولا برای کابل آنتن تلویزیون از کابل کواکسیال استفاده می گردد. کابل هایی که از دو هادی هم محور تشکیل شده اند و این ساختار کمک می کند امواج با فرکانس بالا به بیرون از کابل انتشار نیابند و همچنین دچار تداخل الکترومغناطیسی نگردند. شیلد به کار رفته در این کابل ها تداخلات مغناطیسی را خنثی می کند. یک دسته از کابل های آنتن همان کابل کواکسیال RG6 است که برای تلوزیون و ماهواره استفاده می شود و یا به عبارت دیگر برای آنتن های دیجیتال خانگی استفاده می شود. کابل RG60 برای تلوزیون هایی با کیفیت بالا کار آمد می باشد. دسته دیگری از کابل که در غالب کابل آنتن استفاده می شود کابل های C4.5 CCA می باشد. این دسته از کابل ها کابل های کوآکسیال به شمار می رود. امپدانس مشخصه همه این کابل ها 75 اهم می باشد؛ اما قطر هادی مرکزی و ضخامت عایق آن ها متفاوت است که موجب می شود میزان تضعیف سیگنال در آن ها یکسان نباشد. در ساختار کابل آنتن از هادی مرکزی و شیلد از جنس مس، آلومینیوم با روکش مس و یا آلومینیوم استفاده می گردد. به کارگیری آلومینیوم در هادی مرکزی و شیلد کابل آنتن هر چند قیمت تمام شده آن را کاهش می دهد، اما بر عملکرد کابل اثر منفی می گذارد. در ساخت عایق و روکش کابل نیز از پی وی سی و پلی اتیلن استفاده می شود.

کابل آنتن

برای انتخاب صحیح کابل آنتن توجه به این نکته مهم می باشد که اگر طول کابل مورد نیاز شما کمتر از 15 متر است، به سراغ کابل هایCCA C3 بروید. این کابل ها در بازار به کابل آنتن معمولی یا کابل آنتن ساده معروف هستند. اگر طول کابل مورد نیاز شما از 15 متر بیشتر است و یا پهنای باند بالاتری را می خواهید دریافت کنید، باید از کابل های C4.5 CCA استفاده کنید. این کابل ها در بازار عموما با نام کابل آنتن صادراتی معروف هستند.

در مقایسه قیمت انواع کابل های آنتن می توان گفت که کابل CCA C3 ارزان تر از کابل C4.5 CCA و کابل RG6 گران تر از کابل آنتن C4.5 CCA می باشد. معمولا کابل آنتن با مشخصات فنی CCA C3 از ساختار ضعیف تری به نسبت کابل های C4.5 CCA برخوردار است. علت ارزانی این نوع کابل ها نیز به دلیل پایین تر بودن کیفیت است.

لازم به ذکر است که در فرآیند طراحی، ساخت و تست کابل های کواکسیال آنتن استاندارد های مرجع JIS C 3501 و MIL C 17 و IEC 60096 مورد استناد و انطباق قرار می گیرند.

دیـــدگاه‌ها

شما هم درباره این کالا دیدگاه ثبت کنید.

captcha


امتیاز: