دستگاه هواده پرورش ماهی و آبزیان چیست؟
هوادهی مکانیزمی است که هدف آن مخلوط کردن آب و هوا با یکدیگر می باشد و حاصل این کار بالا رفتن میزان اکسیژن محلول در آب به مقدار زیاد و تامین اکسیژن مصرفی و مورد نیاز آبزیان می باشد این عمل توسط دستگاه های مکانیکی صورت می گیرد.
شرکت هایپر صنعت فامکو با ارائه انواع هواده پرورش ماهی شامل هواده پدل ویل، هواده اسپلش، هواده ایر جت، هواده کمبوجت، سوپر فورس و هواده ونچوری بزرگترین تامین کننده تجهیزات پرورش ماهی در کشور می باشد. برای دریافت مشاوره، خرید هواده و قیمت انواع هواده استخر با کارشناسان فنی و فروش این شرکت تماس حاصل فرمایید.
کاتالوگ معرفی ماشین آلات و تجهیزات آبزیان
مشخصات فنی دستگاه هوادهی پرورش ماهی و آبزیان
یکی از مزایای هوادهی به جز تولید اکسیژن موجب هم زدن آب و متعادل کردن لایه های حرارتی و غذایی نیز می شود همچنین عمل هوادهی پسمان های سمی که به صورت گاز در آب محلول هستند را خارج می کند.
روش های مختلف تامین اکسیژن استخر های پرورش ماهی
- وارد و خارج نمودن دائم آب از محل پرورش آبزیان
- استفاده از تجهیزات و دستگاه های هواده
- استفاده از برج هواده
- پاشش آب از لوله های سوراخ داری که بر روی دیواره های استخر نصب می شود.
- تزریق هوا به آب توسط دمنده های هوا (دیفیوزر هوادهی استخر)
هوادهی و انواع آن
هر دستگاهی که توانایی مخلوط کردن هوا با آب را داشته باشد هواده نام دارد ولی به خاطر اهمیت پارامترهایی مانند هزینه اجرا، راندمان کاری و مصرف انرژی از دستگاه و تجهیزات مخصوص هوادهی استفاده می شود به صورت کلی دو مکانیزم برای هوادهی وجود دارد:
- هواده سطحی (اسپلش، پدل ویل)
- هوادهی مرکزی (دمنده های هوا مانند بلوئر و ساید چنل)
دستگاه هواده اسپلش
یکی از بهترین و کارآمدترین دستگاه های هوادهی برای صنعت پرورش ماهی، دستگاه هواده اسپلش پرورش ماهی می باشد هواده اسپلش علاوه بر مکانیزم ساده قدرت بالایی در هوادهی دارد که با پاشش میزان بسیار بالایی از آب به شکل فواره ای انتقال اکسیژن مناسبی را به عمل می آورد مکانیزم هوادهی اسپلش به این صورت است که سطح آب را شکسته، و سطح تماس بیشتری را بین آب و هوا بوجود می آورد به این صورت که سطح بالایی آب استخر را با اکسیژن موجود در هوا مخلوط می کند و باعث افزایش اکسیژن پخش شده در سطح بالایی آب حوضچه پرورش ماهی می شود، تماس آب با هوا باعث افزایش بسیار اکسیزن محلول در آب می شود و همچنین عمل هوادهی توسط دستگاه اسپلش باعث می شود گاز های مضری مانند آمونیاک و نیترات از کف استخر پرورش ماهی به خارج استخر منتقل شود طراحی این دستگاه به این صورت است که دارای یک حفاظ موتور و پروانه می باشد این طراحی از برخورد آبزیان به پروانه جلوگیری می کند، استفاده از دستگاه هواده اسپلش باعث می شود 80 تا 85 درصد از عوامل بیماری زا از محل پرورش ماهی دور شود و همچنین رشد ماهی ها افزایش یافته و دارای گوشت با کیفیت تری می شوند.
مزایای استفاده از اسپلش
- نگهداری، نصب و راه اندازی آسان
- کم مصرف بودن در مقایسه با دستگاه های هواده مشابه
- مناسب برای هر نوع استخر به دلیل داشتن قابلیت تنظیم ارتفاع پروانه
- دارای یک شناور عایق که جنس آن PVC بوده و در برابر خورندگی، ضربه و نور خورشید مقاومت بالایی دارد.
- قیمت هواده اسپلش در مقایسه با انواع هواده های استخر به مراتب مناسب تر است.
- هواده اسپلش با پرتاب آب و ایجاد فواره موجب خروج گازهای ارگانیک تولید شده در استخر می گردد.
- اسپلش با ایجاد جریان، موجب اختلاط لایه های آب می گردد.
- حفاظ توری اسپلش مانع از برخورد ماهیان با پروانه موتور می شود و از آسیب دیدن ماهیان جلوگیری می نماید.
با توجه به در دسترس بودن منبع برق سه فاز یا تک فاز، هواده اسپلش در دو مدل اسپلش تک فاز و سه فاز تولید می شود.
مشخصات فنی دستگاه هواده اسپلش
- مدل: تک فاز و سه فاز
- توان موتور: 0.75 کیلووات، 1.1 کیلووات، 1.5 کیلووات
- دبی (لیتر در دقیقه): 3500، 4200، 5000
- انتقال اکسیژن (H/GR):1350، 1620، 1950
- دور موتور: 2850
- وزن (کیلوگرم): 21، 22، 23
دستگاه هواده ایرجت
یکی دیگر از دستگاه های هواده قدرتمند برای مخلوط کردن آب و هوا با یکدیگر دستگاه هواده ایرجت می باشد مکانیزم این دستگاه به این صورت است که یک الکتروموتور به پره ای درون یک لوله تو خالی متصل شده است این سیستم بر روی یک شناور مستقر می باشد و در زمان به کار افتادن الکتروموتور پروانه به چرخش در می آید و باعث مکش هوا به داخل آب می شود یکی از مزیت های مهم دستگاه هواده ایرجت قابل تنظیم بودن مسیرهای هوادهی در اعماق مختلف برای انتقال اکسیژن بیشتر می باشد و همچنین به دلیل شناور بودن آن، نوسانات آب روی کارکرد دستگاه تاثیری ندارد.
مزایای دستگاه هواده ایرجت
- جابجایی آسان
- برهم زدن لایه های حرارتی و غذایی به وسیله ی ایجاد جریان افقی در ستون مایع
- جلوگبری از ایجاد شدن لایه بندی های حرارتی با ایجاد جریان دائمی
- افزایش قابل توجه اکسیژن محلول در آب
- مناسب برای استفاده در استخر های با عمق بالای 1.5 متر به خصوص مناطق گرمسیری و استخر های گرم آبی
- مقاومت بالا در مقابل خورندگی به دلیل پلاستیکی و استنلس بودن جنس آن
مشخصات فنی دستگاه هواده ایرجت
- مدل: تک فاز، سه فاز
- توان موتور: 1.1 کیلووات، 2.2 کیلووات
- انتقال اکسیژن (H/GR): 2980، 4480
- دور موتور (RPM): 2830
- قدرت پرتاب: 3 متر
دستگاه هواده پدل ویل
دستگاه هواده پدل ویل از جمله دستگاه های هواده قدرتمند در مخلوط کردن آب با هوا و انتقال اکسیژن می باشد مکانیزم این دستگاه هواده به این صورت است که دارای پروانه های پدالی شکلی می باشد که عمود بر سطح آب می چرخند و باعث پرتاب کردن آب استخر به صورت قطرات ریز به سمت بالا می شود این عمل سبب مخلوط شدن آب با هوا و در نتیجه انتقال اکسیژن به آب می شود و همچنین با ایجاد امواج و جریان آبی توسط پروانه ها از مقدار گازهای مضر مانند آمونیاک، دی اکسید کربن، متان، و هیدروژن می کاهد دستگاه هواده پدل ویل یا پارویی به دلیل شناور بودن رو سطح آب برای هوادهی در استخرهای پرورش ماهی گرم آبی و همچنین پرورش میگو بسیار مناسب و کارآمد می باشد طراحی دستگاه هواده پارویی به این گونه است که بستر استخر های خاکی را تخریب نمی کند و همچنین با جریان سازی و هوادهی به خصوص خود سبب تهویه ی آب شده و با توجه به کارکرد دستگاه در دور پایین، استهلاک کم و طول عمر بالایی دارد و به آبزیان آسیب نمی زند دستگاه هواده پدل ویل در دو مدل 4 و 6 پروانه ای طراحی و تولید می شود مقدار اکسیژنی که این دستگاه انتقال می دهد 2.59 کیلوگرم در ساعت می باشد که 36 درصد از حد استاندارد بیشتر است و راندمان قدرت آن معادل 1.71 کیلوگرم اکسیژن در ساعت به ازای هر کیلووات می باشد.
مزایای دستگاه هوادهی پدل ویل
- راندمان کاری بالا در مقابل مصرف کم
- قیمت مناسب در قبال کارایی بالا
- ایجاد جریان افقی وعمودی در آب
- تاثیر در بالا رفتن کیفیت آب
- عدم صدمه زدن به آبزیان
دستگاه هواده دمنده (بلوئر)
هوادهی عمقی یا مرکزی توسط یک یا چند بلوئر یا ساید چنل صورت می گیرد به دلیل تولید ظرفیت های بالا در فشارهای کم توسط بلوئرها، این دستگاه دمنده مورد استقبال بسیاری از مشتریان صنعت پرورش ماهی قرار گرفته است این بلوئرها توانایی به کارگیری به صورت بوستر را دارند و توسط اتصالات و لوله ها به سمت حوضچه های پرورش ماهی هدایت می شوند و تا کف استخر ادامه پیدا می کنند، سپس در آخر به صورت چند شاخه در می آیند که روی هر شاخه دیفیوزرهایی نصب می شود تا هوا را به صورت حباب های ریزی به آب منتقل می کند استفاده از این سیستم هوادهی باعث بالا رفتن ضریب اطمینان کاری و همچنین راندمان کاری می شود استفاده از دفیوزرهای مناسب جهت هوادهی بسیار امر مهمی می باشد تا از گرفتگی و خرابی آنها جلوگیری شود مطمئن ترین و پر کاربردترین سیستم هوادهی استفاده از بلوئر و ساید چنل به کمک دیفیوزرها می باشد.
انتقال اکسیژن به دو صورت فتوسنتز و انتشار هوا
اکسیژن مورد نیاز استخرها از دو طریق فتوسنتز و منتشر کردن به وسیله ی هوا تامین می شود. منبع فتوسنتز به معنی استفاده از گیاه برای تامین غذا و اکسیژن است گیاهان در معرض نور خورشید اکسیژن حاصل از فتوسنتز را به آب اضافه می کنند. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که گیاهان در شب اکسیژن تولید نمی کنند و با مصرف اکسیژن توسط ماهی ها و باکتری ها غلظت اکسیژن محلول در آب کاهش یافته و باعث وارد شدن استرس به آبزیان و حتی موجب مرگ آنها شود.
تفاوت بسیاری در میزان اکسیژن موجود در استخرها در زمان های مختلف می باشد با وجود اینکه غلظت اکسیژن در اول صبح به پایین ترین میزان خود و تا پایان بعدازظهر به حداکثر می رسد، نگهداری حداکثری اکسیژن به فشار اتمسفر، شوری و دمای آب بستگی دارد با بیشتر شدن ارتفاع از سطح دریا میزان اکسیژن آب کمتر می شود شوری آب برای بیشتر تولید کنندگان ماهی های آب شیرین ارزش و اهمیت زیادی ندارد مهم ترین و تاثیرگذارترین عامل دمای آب می باشد که هرچقدر دمای آب بیشتر شود ظرفیت نگهداری اکسیژن کاهش می یابد.
عوامل موثر بر کاهش میزان اکسیژن آب
- هر چقدر میزان آب کاهش پیدا کند اکسیژن محلول در آب هم کاهش پیدا می کند.
- در زمان گرم شدن آب مقدار تنفس گیاهان و جانوران بیشتر می شود و در نتیجه اکسیژن بیشتری مصرف خواهد شد.
- در شرایط آب و هوایی ابری و دارای مه، اکسیژن کمتری تولید می شود.
- با افزایش غذای مصرفی آبزیان فضولات آنها نیز افزایش پیدا کرده و باعث کاهش اکسیژن می شود.
عوامل و نکات تاثیر گذار در برآورد نوع، تعداد و محل نصب دستگاه های هواده
- وزن نسبی ماهی های موجود در استخر
- شکل ظاهری استخر، ابعاد و اندازه ی آن
- مقدار آب تازه ورودی
- مشخصات شیمیایی و فیزیکی آب
- میزان ارتفاع پرورش ماهی از سطح دریا
- مقدار تراکم ماهی ها و وضعیت عمومی استخر
محل قرارگیری و نصب هواده
کارآمدترین محل برای نصب هواده های چرخ پره ای ثابت برقی مرکز استخر و در امتداد حاشیه ی طول آن می باشد بهترین روش برای داشتن یک سیستم هوادهی مطمئن استفاده از دو یا چند دستگاه هواده برای هوادهی می باشد. پیشنهاد می شود دستگاه های هواده استخر بصورت زوج در محدوده نزدیک هم نصب گردند. مزیت این روش به این گونه می باشد که در صورت خرابی یکی از دستگاه ها دیگری بتواند تا رفع مشکل ماهی ها را زنده نگه دارد.
نکات ایمنی در تعمیر و نگهداری هواده ها
- بررسی به موقع و مرتب و محافظت از موتورهای تولید برق از نظر ریزش روغن
- تنظیم عمق آب در محل قرارگیری پره های هواده
- قبل از هر تعمیر و بازرسی دستگاه حتما باید خاموش شود و برق دستگاه ها قطع گردد.
اهمیت تامین اکسیژن برای آبزیان
- بالا بردن ضریب تبدیل غذایی، هضم و جذب غذا
- بالا رفتن بازدهی آب در نتیجه تولید بیشتر
- جلوگیری از سمی شدن آب توسط موادی که از بیرون داخل آب می شوند و همچنین فضولات آبزیان
- افزایش رشد، سلامتی و نشاط آبزیان
نکته:
مقدار اکسیژن محلول در آب به عوامل بسیاری از جمله شوری، دما، ارتفاع و غیره بستگی دارد ولی در هر صورت میزان اکسیژن خروجی نباید کمتر از 5 میلی گرم در لیتر باشد برای افزایش اکسیژن موجود در آب راه های زیادی وجود دارد که استفاده از هواده ها بهترین و مطمئن ترین راه می باشد.
عوامل متعددی در تعیین قیمت هواده پرورش ماهی موثر می باشد. در هنگام خرید و فروش انواع دستگاه اکسیژن ساز پرورش ماهی توجه به دو نکته ضروری است ابتدا کیفیت دستگاه هواده و پس از آن قیمت دستگاه هواده. با توجه به اینکه پرورش آبزیان یکی از مشاغل حساس و دارای ریسک می باشد و در این بین تنظیم میزان هوادهی استخر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، هرگونه نقص و مشکل در کار هوادهی باعث بروز خسارت سنگین مرگ و میر و تلفات ماهی ها خواهد شد.
دیـــدگاهها
شما هم درباره این کالا دیدگاه ثبت کنید.
امتیاز: