سیستم VRF چیست؟
سیستم VRF از یک پنل خارجی و چندین پنل داخلی تشکیل شده است و به دلیل تشابه عملکردش به کولر گازی به آن اسپلیت مرکزی نیز گفته می شود. وی آر اف ها قادرند با تنظیم میزان ماده مبرد ارسالی به پنل های داخلی دمای هر محیط را به صورت مجزا تنظیم نمایند.
گروه صنعتی فامکو در زمینه فروش و خدمات پس از فروش سیستم های تهویه مطبوع (سرمایش و گرمایش) VRF فعالیت می نماید. در ادامه مطلب به تعریف این محصول، معرفی طرز کارسیستم و آموزش VRF، همچنین تشریح بخش هایی مثل لوله کشی سیستم و دیگر موارد مربوطه خواهیم پرداخت.
واژه VRF مخفف کلمه Variable Refrigerant Flow به معنای جریان متغیر سیال در پنل های داخلی می باشد. وی آر اف (VRF) یا جریان متغیر مبرد، یک سیستم یک پارچه سرمایشی و گرمایشی است. که از دو قسمت اصلی، یونیت خارجی (Outdoor Unit) و چندین یونیت داخلی (Internal Unit) ساخته می شود.
فیلم معرفی سیستم تهویه مطبوع وی آر اف (VRF)
سیستم VRF متشکل از چندین یونیت داخلی که به وسیله لوله های مسی حاوی گاز مبرد به یونیت خارجی متصل می شوند به همین دلیل به کولر گازی مرکزی یا اسپلیت مرکزی معروف است. یونیت خارجی باید در یک محیط باز مانند پشت بام یا حیاط نصب گردد. محل نصب یونیت خارجی را باید طوری انتخاب گردد که لوله کشی راحت تر برای یونیت های داخلی امکان پذیر باشد و در صورت خرابی امکان دسترسی، تعمیر و نگهداری وجود داشته باشد. طول لوله کشی در سیستم وی آر اف از اهمیت بالایی برخوردار است.
اجزاء سیستم وی آر اف (VRF)
یونیت خارجی VRF
شامل کمپرسور، موتور الکتریکی، کندانسور، فن، شیر انبساط الکترونیکی، شیر Hot Gas by Pas، جدا کننده روغن (Oil Separator)، آکومولاتور، بدنه و شاسی دستگاه بیرونی که در فضای آزاد مانند پشت بام یا حیاط نصب می گردد.
یونیت داخلی VRF
شامل اواپراتور، اواپراتور با لوله های مسی و فین آلومینیومی، الکتروموتور، ترموستات، سینی درین، بلوور فن و هوزینگ بلوور فن و بدنه تشکیل شده است پنل های داخلی بسته به نوع کاربری و سلیقه کاربر و طراحی معمار داخلی ممکن است دیواری (که معمولا به مدل طرح اسپیلت معروف است)، سقفی توکار و یا روکار، سقفی زمینی و یا کاستی چهارطرفه و یا یک طرفه باشد.
مشخصات فنی وی آر اف (VRF)
- ظرفیت سیستم های VRF بین 22 تا 252 کیلووات می باشد.
- امروزه در فناوری VRF از موتور هایی با مبدل جریان (کموتاتور)، الکترونیکی (EUM)، کمپرسور های پیچی با محرک معکوس گر، کمپرسور های چندتایی، مدار بندی پیچیده، مبرد و روغن، برگشت ها و کنترلر هایی استفاده می شود که اجازه می دهند تا 60 واحد داخلی یا بیشتر به شکل متصل به یک واحد خارجی کار نماید و یا اصطلاحا 60 واحد مدولار گردد.
- سیستم های مالتی اسپلیت (وی ار اف) متشکل از چند یونیت داخلی متصل به یک واحد خارجی می باشد که بسته به ظرفیت آنها توانایی اتصال 16 یونیت داخلی را دارد.
- استفاده از کمپرسور اسکرال از نوع دیجیتالی اینورتر باعث می شود مصرف برق را به میزان قابل توجه حداقل 30 درصد کاهش می دهد.
- استفاده از سیستم Heat Pump در زمستان برای گرمایش که البته با توجه به هزینه بالای برق استفاده از آن پیشنهاد نمی گردد.
- بیشترین مقدار لوله کشی در سیستم های وی ار اف 1000 متر می باشد این در حالی است که بیشترین مقدار فاصله از اولین تا دورترین یونیت داخلی بین 40 تا 90 متر می باشد.
- بیشترین فاصله عمودی بین یونیت های خارجی تا 5 متر می باشد
- بیشترین فاصله عمودی بین یونیت های داخلی تا 30 متر می باشد.
- بیشترین فاصله بین یونیت داخلی و یونیت خارجی 110 متر می باشد.
- برای استفاده از سرمایش و گرمایش به صورت همزمان قواعد خاصی وجود دارد که باید در زمان لوله کشی رعایت شود از جمله سیستم لوله کشی چهارلوله ای که بتوان در هر پنل سرمایش و یا گرمایش گرفت.
مزایای سیستم وی آر اف (VRF)
- در وی آر اف می توان به صورت همزمان از پنل های داخلی متفاوت (کاستی چهارطرف زن و یا یک طرف زن، دیواری طرح اسپیلت، سقفی توکارو کانالی) استفاده نمود.
- کارکرد دستگاه وی آر اف به صورت آرام و بی صدا است.
- امکان لوله کشی با طول زیاد و انعطاف پذیری در نصب به صورت افقی 100 متر و به صورت عمودی تا 50 متر
- کنترل هر یونیت داخلی به صورت مجزا
- مقرون به صرفه تر و کاربردی تر بودن وی آر اف در هتل ها و مناطق گرمسیر
- صرفه جویی در هزینه برق و مصرف پایین دستگاه VRF نسبت به داکت اسپلیت
- استقلال فضاها از دیگر ویژگی های سیستم VRF می باشد.
- قابلیت اتصال 64 یونیت داخلی
- طیف کار گسترده از 20- تا 48 درجه سانتی گراد
- بازدهی بالا تا حدود EER=4.3 و COP= 4.4
- قابلیت اطمینان بالا و پشتیبانی مطمئن
- حذف فضای موتور خانه و استفاده مفید از فضا
نکاتی که در زمان خرید سیستم وی آر اف می بایست لحاظ کرد!
- در صورت نشتی یا خرابی در مسیر لوله کشی کل سیستم وی آر اف دچار مشکل می شود و از کار می افتد و برای نشت یابی باید گاز کل سیستم تخلیه و پس از نشت یابی و رفع مشکل گاز به مقدار لازم تزریق گردد.
- پیدا کردن نشتی گاز در مسیر لوله کشی بسیار سخت و زمان بر است. چرا که گاز مبرد استفاده شده در این دستگاه ها بدون رنگ و بو است و بعد از پیدا کردن نشتی اگر محل نشت تخریب شود هزینه زیادی باید متحمل شد.
- گرمایش دستگاه VRF در زمستان از طریق کمپرسور می باشد که مصرف برق زیادی را متحمل می شود. از آنجا که هزینه برق در کشورمان بالا است، استفاده از این سیستم مقرون به صرفه نمی باشد.
- به دلیل Reverse کردن کمپرسور در شرایط ایده آل جهت تولید گرمایش در فصل زمستان به ازای هر یک ساعت گرمایش، 5 دقیقه سرمایش سیستم وی آر اف (VRF) خواهد داشت. به همین منظور در زمستان برای گرمایش می توان از سیستم گرمایش پکیج یا موتور خانه استفاده نمود و پنل های سقفی، کاستی توکار و کانالی، از یک کویل گرمایشی استفاده نمود.در این صورت فقط امکان استفاده از پنل های داخلی تو کار با فشار استاتیک 30 پاسکال یا پنل های داخل High Static کانالی استفاده شود یا از یک کویل گرمایشی استفاده نمود که در صورت استفاده از کویل گرمایشی فقط امکان استفاده از پنل های داخلی تو کار با فشار استاتیک 30 پاسکال یا پنل های داخل High Static کانالی می باشد.
- در صورت تغییر دکوراسیون و معماری ساختمان، امکان جابجایی یونیت داخلی وجود ندارد چرا که باعث اختلاف فشار درون شاخه ها به وجود می آید و فشار بهم می ریزد. باعث اختلال در سرمایش، در تمام یونیت های داخل می شود.
مالتی اسپلیت (Multi Split) چیست؟
دستگاه های مالتی اسپلیت (MDV) کمپانی مدیا (Midea) نسل جدیدی از دستگاه های تهویه مطبوع بوده VRF با داشتن قابلیت های متفاوت، امکان تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، هتل ها و غیره را فراهم می سازد.
سیستم های مالتی اسپلیت (MDV) هم به عنوان سیستم اصلی تهویه مطبوع پروژه ها و هم به عنوان سیستم کمکی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
انواع VRF
از نظر تقسیم بندی وی ار اف به دو دسته GHP و EHP تقسیم می شود.
نوع EHP: مخفف Electric Heat Pump است که با برق کار می کند. در یونیت خارجی EHP یک یا چند الکتروموتور وجود دارد.
نوع GHP: مخفف Gas Heat Pump که با انرژی گازی (گاز طبیعی) کار می کند. در یونیت خارجی GHP یک موتور احتراق داخل وجود دارد که یک یا چند کمپرسور اسکرال را به گردش در آورده و کمپرسور نیز عمل متراکم کردن مبرد و چرخش آن را به عهده دارد.
طرز کار سیستم VRF
طرز کار سیستم VRF بر اساس سیکل رانکین می باشد. گاز مبرد پرفشار از کمپرسور دستگاه وی آر اف خارج شده و به سمت جعبه تقسیم جریان پیدا می کند و وارد جعبه تقسیم می شود. درون جعبه تقسیم تعدادی سلنوئید ولو قرار دارد بر حسب درخواست سرمایش و گرمایش باز می شود و اجازه عبود گاز را می دهند.
برای کنترل کمپرسور از یک درایو با سرعت متغیر استفاده می شود. این سیستم (درایو) به کمپرسور اجازه می دهد جریان مایع مبرد را از طریق چندین سیم پیچ تبخیر تنظیم و تغییر بدهد. با این سیستم می توان فضاهای متفاوت را به صورت جداگانه به طور همزمان گرم و سرد نمود که البته همانگونه که قبلا اشاره شد باید سیستم لوله کشی مناسب جهت هم سرمایش و هم گرمایش و دیگر نکات در نظر گرفته شود.
- رنگ سبز رنگ مربوط به سیستم های دارای اینورتر
- رنگ آبی مربوط به سیستم های فاقد اینورتر
کارکرد سیستم وی آر اف
سیستم های وی آر اف (VRF) از لحاظ کارکرد به سه دسته تقسیم می شوند:
- وی آر اف سرمایشی: این سیستم ساده ترین نوع VRF می باشد که تنها قابلیت سرمایش محیط را دارد. به طور کلی می توان گفت این سیستم تنها قادر است در فصل تابستان از طریق یونیت های داخلی ساختمان، فضاها را خنک کند.
- وی آر اف سرمایشی و گرمایشی: یک مدل پیشرفته تر از مدل سرمایشی می باشد. در این سیستم از یک پمپ گرمایشی برای تولید گرما در سیستم استفاده می شود. تنها تفاوت این سیستم با سیستم VRF سرمایشی در این است که در فصل زمستان گرمایش محیط را فراهم می سازد. نحوه کار کرد این سیستم به گونه ای می باشد که یونیت خارجی وقتی در حالت سرمایش قرار بگیرد تمامی یونیت های داخلی فقط می توانند فضا را خنک کنند و نمی توان به طور همزمان از دو حالت گرمایشی و سرمایشی سیستم استفاده نمود.
- وی آر اف بازیافت گرما: یک مدل کاملا پیشرفته نسبت به سیستم های سرمایشی و سیستم های سرمایشی، گرمایشی می باشد. در این سیستم به طور همزمان می توان از گرمایش و سرمایش سیستم استفاده نمود. به طوری که در یک ساختمان بسته به درخواست سرمایش یا گرمایش در فضاهای مختلف، به طور همزمان سیستم می تواند نیاز را برطرف کند.
در اجرای VRF داخلی قطعه ای به نام Y BRANCH مورد استفاده قرار می گیرد که با توجه به سرویس MANUAL هر دستگاه و هر شرکت و جانمایی یونیت های داخلی و فاصله گذاری آنها باید مورد استفاده قرار گیرد.
تاریخچه سیستم VRF
تاریخچه VRF اولین بار در سال 1982 در کشور ژاپن تولید شد. سیستم تهویه مطبوع VRF هم اکنون در 50 درصد ساختمان های اداری و 35 درصد ساختمان های بزرگ تجاری این کشور به کار می رود.
قیمت سیستم VRF
خرید سیستم اسپلیت مرکزی (VRF) علاوه بر محاسبات به عوامل متعددی از جمله ابعاد فضای مورد نظر، برند، تعداد یونیت ها و غیره، بستگی دارد. لذا ارائه یک لیست قیمت صرف امکان پذیر نمی باشد.
لطفا جهت استعلام قیمت سیستم تهویه مطبوع VRF با کارشناسان ما در تماس باشید.
دیـــدگاهها
شما هم درباره این کالا دیدگاه ثبت کنید.
امتیاز: