pH متر (پی اچ متر)

pH متر چیست؟

واژه pH (Potential of Hydrogen Ion) به معنای پتانسیل یون هیدروژن می باشد که ارتباط مستقیمی با یون هیدروژن و یون هیدروکسیل محلول دارد و میزان این دو یون در محلول، خاصیت اسیدی، قلیایی یا خنثی بودن آن را مشخص می کند.

کنترلر PH که یکی از انواع آنالایزر سیالات می باشد، شامل یک پراب جهت اندازه گیری PH مواد شیمیایی، و یک پنل دیجیتال می باشد که به سنسور یا پراب متصل می شود، عدد مورد نظر روی آن توسط اپراتور تنظیم می شود و خروجی رله برای خاموش روشن شدن پمپ تزریق به مدار فرمان پمپ ارسال می شود. مقدار موادی که باید تزریق شود با توجه به عدد ست شده روی PH کنترلر، توسط کنترلر تنظیم می شود.روش های سنجش pH بسیار متفاوت بوده و در ابتدا از کاغذ های تورنسل یا کاغذ پی اچ (شناساگرهای معمولی) استفاده می گردید که دقت لازم را نداشتند ولی رایج ترین آنها استفاده از دستگاهی به نام پی اچ متر (pH متر) یا اسید سنج است که یکی از پر کاربردترین تجهیزات ابزار دقیق در صنایع مختلف جهت اندازه گیری میزان اسیدی یا قلیایی (بازی) بودن محلول مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع PH متر (پی اچ متر)

پی اچ متر یا اسید سنج یک دستگاه الکترونیکی می باشد و به علت بالا بودن دقت و سرعت این وسیله در مقایسه با شناساگرهای دیگر می توان گفت که کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی، دارویی، کشاورزی، دامپروری، داروسازی، مراکز پزشکی، تصفیه خانه ها و غیره دارد.

دستگاه پی اچ متر یا اسید سنج، اختلاف پتانسیل الکتریکی بین الکترود pH و الکترود مرجع را اندازه گیری می کند به همین دلیل گاهی اوقات به آن pH متر پتانسیومتری نیز می گویند. pH مترها با توجه به نوع کاربری دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به ویژگی های متمایز، هر مدل کارایی های خاص خود را دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

  • پی اچ متر قلمی
  • پی اچ متر قابل حمل (پرتابل)
  • پی اچ متر آنلاین و تابلویی (کنترل کننده پنل pH)
  • پی اچ متر رومیزی (آزمایشگاهی)

پی اچ متر قلمی

پی اچ متر قلمی، از انواع اسید سنج های ارزان، سبک و کوچک با کاربری آسان است که یکی از نقاط قوت این دستگاه، قابلیت تعویض الکترود (پراب) می باشد و در صنایع مختلف از جمله آزمایشگاه ها، صنایع کشاورزی، اندازه گیری پی اچ آب آکواریوم، استخر و سونا و غیره کاربرد دارد. به دلیل قابل حمل بودن این دستگاه به آن pH متر پرتابل قلمی نیز می گویند.

PH متر یا پی اچ سنج قلمی

پی اچ متر قابل حمل (پرتابل)

یکی از پر کاربردترین pH متر های موجود، پی اچ متر یا اسید سنج قابل حمل می باشد. در این نوع pH سنج ها الکترود معمولا از طریق کابل به دستگاه متصل می گردد و دارای قابلیت هایی نظیر نگهداری داده های اندازه گیری شده، خاموشی خودکار دستگاه و در برخی از مدل ها قابلیت کالیبره بصورت اتوماتیک و یا دستی، و امکان جبران سازی دما در برخی مدل ها نیز می باشد از نظر ابعاد نسبت به پی اچ متر یا اسید سنج قلمی بزرگ تر است و در نتیجه گران تر می باشد ولی نسبت به مدل های قلمی دارای کارایی بیشتری است.

هایپر صنعت فامکو تامین کننده و ارائه دهنده انواع پی اچ متر پرتابل با برندهای مختلفی از جمله لوترون، ازدو، TES و غیره و همچنین انواع تجهیزات اندازه گیری پرتابل می باشد.

PH متر یا پی اچ سنج پرتابل یا قابل حمل

پی اچ متر آنلاین و تابلویی

این نوع پی اچ متر عموما در تابلو های صنعتی کاربرد دارد. از این نوع پی اچ متر یا اسید سنج استفاده می شود و مقادیر pH اندازه گیری شده به صورت آنلاین قابل مشاهده است که برخی از مدل ها دارای سیگنال خروجی جریانی (4 تا 20 میلی آمپر) و یا خروجی رله می باشند که یکی از مزیت های این نوع پی اچ متر محسوب می شود.

PH متر یا پی اچ سنج آنلاین

هایپر صنعت فامکو تامین کننده و ارائه دهنده انواع پی اچ متر آنلاین و تابلویی با برندهای مختلفی از جمله ROC، ازدو و غیره می باشد.

PH کنترلر یا کنترلر PH

پی اچ متر رومیزی (آزمایشگاهی)

این نوع pH سنج ها دارای دقت بسیار بالاتری نسبت به انواع دیگر می باشند و عموما در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع پی اچ متر یا اسید سنج را نمی توانید با خود حمل کنید و باید در جای ثابتی قرار بگیرند. برخی از مدل های پی اچ متر رومیزی قابلیت سنجش پارامتر های شیمیایی دیگر علاوه بر pH را دارند. این پی اچ متر یا اسید سنج دارای کاربرد های مختلفی از جمله آزمایشگاه های صنایع غذایی، دارویی، کشاورزی و دامپروری و غیره می باشد.

pH متر رومیزی

طریقه استفاده از PH متر رومیزی بدین صورت است که الکترود را در نمونه اندازه گیری قرار داده و مدتی صبر میکنیم تا اثر دما در مقدار اندازه گیری شده لحاظ گردد. جهت اندازه گیری دقیق تر و خطای کمتر، بهتر است الکترود به آرامی در محلول حرکت داده شود. پس از چند ثانیه میزان پی اچ اندازه گیری شده نمایش داده می شود.لازم به ذکر است جهت جلوگیری از آسیب به الکترود، بهتر است پراب در محلول KCL نگهداری شود.

هایپر صنعت فامکو تامین کننده و ارائه دهنده انواع پی اچ متر آنلاین و تابلویی با برندهای مختلفی از جمله ازدو تایوان و غیره می باشد.

روش کار با دستگاه pH متر و روش اندازه گیری pH مواد

با استفاده از نشانگرهای pH، که با تغییر سطح pH تغییر رنگ می دهند، می توان یک مقدار تقریبی از pH را بدست آورد. این شاخص ها در دقت خود محدودیت هایی دارند و تفسیر صحیح آن در نمونه های رنگی یا تیره دشوار است. الکترود دستگاه اسیدسنج با قرار گرفتن درون مایع می توانند میزان pH را اندازه گیری کرده و مقدار اندازه گیری شده را روی صفحه نمایشگر نشان دهند. میزان یون های هیدروژن [H+] و یون های هیدروکسیل [OH-] موجود در یک محلول تعیین کننده pH محلول خواهند بود. اساس کار دستگاه پی اچ متر، بر پایه غلظت یون های هیدروژن در محلول است. در محلول های اسیدی تعداد یون های هیدروژن بیشتر از یون های هیدروکسیل بوده و مقدار pH بین 0 تا 7 است و در محلول های قلیایی تعداد یون های هیدروکسیل بیشتر از هیدروژن است و مقدار pH بین 7 تا 14 است و اگر میزان یون های هیدروژن و هیدروکسیل در محلول یکسان باشد ماده خنثی و pH آن برابر 7 خواهد بود. ماده های اسیدی دارای یون های هیدروژن آزاد و مواد بازی دارای یون های هیدروکسیل آزاد هستند.

خروجی الکترود مرجع با میزان فعالیت یون هیدروژن تغییر نمی کند. pH متر در واقع یک تقویت کننده امپدانس بالا است که ولتاژ الکترود را به طور دقیق اندازه گیری می کند و نتایج را مستقیما در واحدهای pH روی صفحه نمایش آنالوگ یا دیجیتال (پ هاش سنج دیجیتال) نمایش می دهد.

الکترودهای پی اچ متر انواع مختلفی دارند که عموما بصورت تیغه ای از جنس فلز می باشند که با الکترولیت در تماس است و واکنش های اکسایش و کاهش در سطح الکترود صورت می گیرد. بدنه الکترود با توجه نوع کاربری، نوع محلول و محیطی که از آن استفاده می گردد با مواد متفاوتی نظیر پلی وینیلیدین فلورید، شیشه، پلی اتیلن و استیل ساخته می شود.

الکترودهای pH

زمانی که قسمت داخلی با محلول پر کننده مرجع در تماس است در قسمت مرجع اختلاف پتانسیلی ایجاد می گردد در نتیجه الکترود pH ولتاژ متفاوتی را تولید می کند و الکترود مرجع ولتاژ ثابتی را به متر تولید خواهد کرد. سیگنال ولتاژ تولید شده توسط کاوشگر یک سیگنال مقاومت ظاهری بسیار کوچک و بزرگ است، مقاومت ظاهری داده سبب می شود که به تنهایی با دستگاه هایی با مدار های مقاومت ظاهری بالا ارتباط برقرار کند. این الکترود ها برای اندازه گیری در محیط های آبی مناسب بوده و برای حلال هایی مثل ccl4 که یون هیدروژن آزادی ندارند مناسب نیست. توجه داشته باشید الکترودها همیشه باید مرطوب باشند و به منظور عملکرد دقیق شیشه، باید هیدراته شوند.

جبران سازی دما

برخی از مدل های پی اچ متر یا اسید سنج دارای قابلیت جبران سازی دما می باشد زیرا اندازه گیری های pH و الکترود ها به دما وابسته هستند. جبران سازی دما در پی اچ متر به دو روش دستی و اتوماتیک انجام می شود. در روش جبران سازی دستی باید دما را به صورت مجزا اندازه گیری کرده و در ادامه به منظور کنترل جبران سازی دستی پی اچ متر را با مقدار تقریبی دما تنظیم کنیم اما در روش جبران سازی خودکار دما (ATC) ابتدا از سمت کاوشگر درجه حرارتی مجزا به سمت pH متر منتقل خواهد شد و در آن دما مقدار pH نمونه به صورت کاملا دقیق قابل اندازه گیری می باشد.

محلول های بافر pH متر

در این بافر ها مقادیر pH ثابت بوده و می توانند در برابر تغییرات pH مقاومت نشان دهند از این محلول ها به منظور انجام فرآیند کالیبراسیون دستگاه پی اچ متر یا اسید سنج استفاده می شود و می تواند بین خروجی یک الکترود و الکترود دیگر اختلاف کمی داشته باشد. پس باید عملیات کالیبراسیون به صورت دوره ای انجام شود. محلول های بافر pH متر به دو صورت مایع یا کپسول های پودر خشک در دسترس هستند. پی اچ متر معمولا باید با مقادیر مختلف pH کالیبره شود. در نزدیک نقطه ایزوپتانسیل یک کالیبراسیون انجام می شود.

ترانسمیتر بی سیم pH

اسید سنج مایعات

جهت اندازه گیری مقدار اسیدی یا قلیایی بودن مایعات در آزمایشگاه های کنترل کیفیت از دستگاه اسید سنج آب، شیر و مایعات استفاده می شود. اگر مقدار نشان داده شده بین 0 تا 7 باشد مایع اسیدی، بین 7 تا 14 مایع قلیایی و مقدار 7، مایع خنثی می باشد. بعضی از اسید سنج ها در رنج 2- تا 16 می باشند و برای اندازه گیری مایعات فاقد آب یا همان پایه الکل مورد استفاده قرار می گیرند.

اسید سنج جامدات

اسید سنج جامدات در صنایع غذایی و یا کشاورزی قابل استفاده می باشد و در صنایع فرآوری جهت تولید سوسیس و کالباس، تولید محصولات لبنی، اندازه گیری pH خاک گلخانه ها (پی اچ سنج خاک) مورد استفاده قرار می گیرند.

اسید سنج خاک (پی هاش متر خاک)

باغداران و کشاورزان جهت جلوگیری از بین رفتن گیاهان و مرکبات بر اثر اسیدی یا قلیایی بودن خاک، نیاز به دستگاه اسیدسنج خاک دارند و در صورتی که این اندازه گیری بصورت متناوب و زمان بندی شده صورت گیرد، سبب کنترل میکروارگانیسم های بی هوازی و مخرب و کاهش آسیب به گیاهان و مرکبات خواهد شد.

خاک هایی که میزان پی اچ در آنها برابر 7 است، خنثی و اگر کمتر از 7 باشد، اسیدی و بیشتر از 7 قلیایی است.

دستگاه های اسیدسنج خاک دقت بالاتری نسبت به شناساگرها و کیت تست و نوارها دارند که با کاربری و حمل آسان، امکان اندازه گیری راحت را برای کاربر فراهم می کند که برخی از مدلها دارای قابلیت ضدآب و بادوام هستن که در محیط های مرطوب نیز قابل استفاده می باشند.

در برخی از این دستگاه ها، جهت جلوگیری از گرفتگی الکترود از جانکشن پارچه ای استفاده شده که جهت از بین بردن ذرات خاک، می توان پارچه را به آرامی بیرون کشید تا جانکشن تازه ای داشته باشیم و این کار سبب طول عمر بیشتر الکترود و اندازه گیری دقیق می شود.

عواملی مختلفی از جمله باران، کوددهی نامناسب، بیاری ضعیف و غیره در pH خاک اثر می گذارد. هایپر صنعت فامکو تامین کننده و ارائه دهنده انواع پی اچ متر خاک با برندهای مختلفی از جمله ازدو، لوترون و غیره می باشد.

اسید سنج خاک (پی هاش متر خاک)

نحوه استفاده از اسید سنج

جهت استفاده از پی اچ متر یا اسید سنج مراحل زیر انجام می گردد:

  • الکترود اندازه گیری مقدار pH را در ظرف نمونه قرار داده و دکمه اندازه گیری را فشار داده و به مدت 1 الی 2 دقیقه الکترود را در ظرف نمونه قرار می دهیم.
  • تنظیم مقدار pH و فشردن دکمه اندازه گیری، عدد روی نمایشگر pH متر سطح pH نمونه را نشان می دهد.
  • شستشوی الکترود با آب مقطر و خشک کردن آن توسط یک پارچه نرم و بدون پرز.

کالیبراسیون pH متر

مراحل کلی کالیبراسیون پی اچ متر

کالیبراسیون یکی از مراحل مهم حین استفاده از پی اچ متر می باشد و باید حتما قبل از انجام مراحل اندازه گیری دستگاه به درستی کالیبره شود تا اندازه گیری پی اچ متر با دقت بالایی انجام شود و تنها یک بار در روز کالیبراسیون انجام می شود علت انجام این فرآیند این است که پتانسیل های الکترواستاتیکی تکرار شونده مربوط به الکترود شیشه ای در دوره های زمانی طولانی تری ارائه نمی شوند، سپس طبق مراحل زیر عمل کنید:

  1. حالت صحیح اندازه گیری در pH متر را انتخاب نمایید.
  2. الکترود را با آب مقطر به خوبی بشویید و به هیچ وجه با کاغذ پاک نکنید زیرا بار الکترواستاتیکی روی الکترود ایجاد می کند.
  3. باید تمامی نمونه ها و استانداردها به دمای 25 درجه سانتی گراد برسند.
  4. الکترود را در محلول بافر pH=7 قرار دهید. به کمک دکمه ZERO OFFSET یا STANDARDIZED و یا SET میزان pH را دقیقا روی 7 تنظیم نمایید. این روش مناسب عملیات کالیبره کردن یک نقطه ای است. پس از آن الکترود ها را با آب مقطر شستشو دهید.
  5. پس از آن الکترودها را در محلول کالیبراسیون pH=4 یا pH=10 قرار دهید منظور همان بافر دوم است و اطمینان حاصل کنید که نقطه انتهایی الکترود در محلول غوطه ور است. دقت داشته باشید که برای ایجاد محلول همگن باید الکترودها را در بافر هم بزنید.
  6. کلید CALL/MEAS را فشار دهید تا دستگاه وارد وضعیت کالیبر شود.
  7. نمایشگر اولیه عدد اندازه گیری شده را نمایش داده ولی عدد قابل نمایش محلول بافر استاندارد pH توسط نمایشگر کوچکتر (ثانویه) قابل مشاهده است.
  8. منتظر بمانید تا مقادیر اندازه گیری شده ثابت شوند.
  9. بعد از تثبیت، با فشردن دکمه HOLD/ENTER عملیات کالیبراسیون را تایید نمایید.
  10. در آخرین مرحله الکترود ها را با آب مقطر بشویید و در محلول بافر قرار دهید.

نکته: اگر قصد انجام کالیبراسیون دو نقطه ای پی اچ متر را دارید پس از انجام مرحله چهارم مرحله 5 را نیز انجام دهید.

کاربرد اسید سنج

چرا اندازه گیری PH، در فرآیند آب شیرین کن مهم است؟

اندازه گیری عدد PH، در واقع اندازه گیری مقدار نسبی هیدروکسیل و هیدروژن آزاد در آب است. آبی که یون هیدروژن آزاد بیشتری داشته باشد به عنوان اسیدی شناخته می شود و آبی که مقدار هیدروکسیل آزاد بیشتری داشته باشد به عنوان بازی شناخته می شود.از آنجائیکه مقدار PH از مواد شیمیایی موجود در آب تاثیر می پذیرد لذا پارامتر مهمی برای تشخیص خواص شیمیایی آب می باشد.

مقدار PH مهم است زیرا برای اینکه سیستم های ارگانیکی درست کار کنند PH باید در یک حد مشخص نگه داشته شود.

عموما در تجهیرات اندازه گیری PH، اعم از سنسور و کنترلر می بینیم که عدد ماکزیمم قابل اندازه گیری عدد 14 ذکر شده است و این عدد در همه برندها و تجهیزات یکسان است.

PH=14 بازی ترین حالت محلول و PH=0، اسیدی ترین حالت محلول است. PH=7 نه بازی است و نه اسیدی. اعداد بالاتر از 7 حالت بازی و اعداد کوچکتر از 7 حالت اسیدی دارند. مقدار نرمال PH برای آب های سطحی، عدد 6.5 تا 8.5 و برای آب های زیرزمینی از 6 تا 8.5 است و مقدار PH برای آب خالص برابر با 7 است.

موارد استفاده از کنترلر های PH
  • مونیتورینگ آب برگشتی در سایت های معدن
  • فرآیند صنایع غذایی
  • کشاورزی و گلخانه
  • تصفیه فاضلاب
  • مونیتورینگ آلودگی محیط زیست
  • سیستم های شستشوی اتومبیل و وسایل نقلیه
  • اندازه گیری PH در استخرها

انواع سیستم کنترل PH
  1. نوع IN-LINE
  2. نوع گردش مجدد

معرفی سیستم کنترل PH بصورت IN-LINE

سیستم کنترل PH بصورت IN-LINE

سیستم های کنترل IN-LINE PH، اطلاعات را از یک پراب در تماس با سیال دریافت می کنند و با توجه به فیدبک دریافتی خواص آب را اصلاح می کنند.

در سیستم کنترل IN-LINE PH، دو نوع پراب وجود دارد: پراب مستغرق که قابلیت غوطه ور شدن در محلول را دارد و پراب بالادست upstream. زمانیکه از پمپ مستغرق استفاده می شود، پراب مستغرق مقدار PH اندازه گیری شده در پمپ را به یک کنترلر می فرستد که این کنترلر، یک دوزینگ پمپ را فعال می کند. سپس مواد شیمیایی از دوزینگ پمپ به بالادست تزریق می شود. وقتی از پراب نوع بالادست استفاده می شود، مواد شیمیایی مستقیما به هولدر تانک تزریق می شود.

سیستم های کنترل IN-LINE PH، یک روش مقرون به صرفه برای مونیتورینگ و تنظیم خواص آب می باشد، هر چند این سیستم ها نسبت به سیستم های کنترل PH گردش مجدد، دقت کمتری دارند و محدودیت های بیشتری دارند.

استفاده از پراب مستغرق، پراب را در معرض آلودگی قرار می دهد. بعضی از مواد شیمیایی که به آب اضافه می شود مقادیر وزن مخصوص مختلفی دارند که به این معنی است که پس گذشت یک دوره زمانی این موارد ته نشین می شوند و بنابراین بر دقت خوانش پراب تاثیر می گذارند.به عنوان مثال مواد شیمیایی خورنده، بعد از مدتی ته نشین می شوند. زمانیکه ته نشینی اتفاق می افتد، و پراب با مقدار بالایی اسید مواجه می شود لذا خوانش پراب دیگر دقت لازم را نخواهد داشت.

معرفی سیستم کنترل PH گردش مجدد

در جاهائیکه دقت اندازه گیری بسیار مهم است از این نوع سیستم استفاده می شود.

سیستم کنترل PH گردش مجدد

به عنوان مثال در سیستم های برگشت آب مقدار PH، خیلی مهم است. در این سیستم ها، آب توسط یک پمپ از درون تانک کشیده می شود و جهت اطمینان از تمیز بودن آب، از طریق یک کارتیج فیلتر تغذیه می شود. پس از فیلتر، آب به سمت یک چاهک می رود که در آنجا پراب مقدار PH، آب را اندازه گیری می کند.

اطلاعات جمع آوری شده توسط پراب، به کنترلر، جایی که تصحیحات انجام می شود، ارسال می گردد. بسته به تنظیمات مورد نیاز، کنترلر مقدار مواد شیمیایی لازم را محاسبه می کند و پمپ تزریق مواد شیمیایی را فعال می کند.سپس این مواد به آب تزریق می شود و آب به مخزن نگهدارنده برگشت داده می شود.

همانطور که از نامش پیداست، آب دائما در سیستم کنترل PH گردش مجدد، سیرکوله می شود، لذا امکان نمونه برداری پیوسته از آب فراهم می شود تا اطمینان حاصل شود که مقدار PH به مقدار دلخواه تنظیم شده است.

از سیستم گردش مجدد، معمولا در استخرهای بزرگ استفاده می شود که نگهداری مقدار PH در یک سطح مشخص بسیار مهم و حیاتی است. سطح PH، پیشنهادی برای استخرهای عمومی 7.2 و 7.8 است. در این سطح از PH، ناراحتی برای پوست و یا چشم انسان بوجود نمی آید.

در سیستم های کنترل PH گردش مجدد، از دو نوع ماده شیمیایی و دو عدد دوزینگ پمپ استفاده می شود.

نکات ایمنی حین استفاده از pH متر (اسید سنج)

  • در زمان استفاده از pH متر از دستکش های آزمایشگاهی استفاده کنید.
  • حین کار کردن با محلول های خطرناک حتما از عینک های مخصوص آزمایش و ماسک استفاده کنید.
  • اگر محلول را دستی هم می زنید دقت کنید هنگام تکان دادن محلول را روی لباس یا اطرافتان نریزید و در صورتی که اتفاق افتاد سریعا محل مورد نظر را بشویید.
  • قبل از استفاده از هر وسیله ای که با نمونه مورد آزمایش در ارتباط بوده آن را چک کنید تا از آلوده نبودن آن مطمئن شوید.

شرایط نگهداری الکترود ها در پی اچ متر

  • همیشه الکترود ها را با احتیاط و به دقت لمس کنید زیرا شکننده و ظریف و به شدت آسیب پذیر هستند.
  • باید همیشه در محلول مورد تایید شرکت یا محلول خنثی KCL نگه داری شوند.
  • دقت کنید که سطح داخلی مایع پر کننده بالاتر از سطح محلول اندازه گیری شده قرار گیرد.
  • الکترود را درون محلول پر کننده (مثل KCL) نگه داری کنید تا داخل آن خشک نشود.
  • اگر احساس می کنید که الکترود ها را برای مدت طولانی استفاده نمی کنید می توانید آن ها را خشک نگه دارید ولی حداقل 24 ساعت قبل از استفاده آن ها را خیس کنید.
  • زمانی که از محلولی استفاده می کنید که دارای موادی است که سبب بسته شدن اتصال می شود و یا به حباب شیشه ای می چسبد، بلافاصله باید الکترود ها را تمیز کنید.
  • هیچ وقت الکترودها را در مواد قلیایی غلیظ یا حلال هایی که توانایی حل کردن شیشه را دارند، مانند اسید هیدروفلوئوریک (محلول اسیدی فلوراید) غوطه ور نکنید.
  • از غوطه ور کردن الکترودها درون محلول های آب گیر مثل اتانول، اسید سولفوریک و غیره خودداری کنید.
  • از پاک کردن یا مالش لامپ الکترود جدا خودداری نمایید و الکترودها را با حلال های آلی تمیز نکنید.

نحوه نگهداری پی اچ متر
  • ابتدا پس از اینکه عملیات اندازه گیری توسط دستگاه پی اچ متر به پایان رسید، میله کاوشگر را با آب مقطر به خوبی بشویید و با دستمال کاغذی خشک کنید (توجه کنید که دستمال را روی کاوشگر نکشید و به آرامی آن را لمس نمایید.)
  • در قدم بعدی میله کاوشگر را به محلول دارای pH=4 برگردانید و تا استفاده بعدی از pH متر، آن را درون این محلول نگه داری کنید معمولا درپوش کاوشگر طوری ساخته می شود که می توانید محلول pH=4 را ریخته و سر میله را در آن قرار می دهید.

کاربرد PH سنج

اسید سنج ها در شرایط محیطی متفاوت و همینطور بر اساس قابلیت های موجود در مدل های مختلف می توانند کاربردهای وسیعی را در صنایع مختلف و آزمایشگاه ها ارائه دهند، از جمله این کاربردها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برای اندازه گیری pH خاک در صنعت کشاورزی از پی اچ سنج استفاده می شود.
  • برای منبع های آب شهری، استخرهای شنا و غیره به منظور اندازه گیری کیفیت آب
  • به منظور محاسبه pH موجود در محصولات لبنی مانند ماست، پنیر، کشک و غیره که توسط صنایع غذایی تولید می گردند از pH سنج استفاده می شود.
  • pH سنج ها در ساخت مواد شوینده نقش بسیار مهمی ایفا می کنند.
  • برای سنجش مقدار pH در محلول های مختلف در صنایع شیمیایی و دارویی به کار می روند.
  • در صنایع تحقیق و توسعه، کاغذ سازی، صنایع فلزات و پتروشیمی از pH متر استفاده خواهد شد.

دیـــدگاه‌ها

شما هم درباره این کالا دیدگاه ثبت کنید.

captcha


امتیاز: