هوشمند سازی کارخانه
هوشمند سازی کارخانه به مجموعه اقداماتی گفته می شود که در جهت مدیریت بهتر و بهره وری بالاتر منابع انسانی و همچنین صرفه جویی در مصرف انرژی در کارخانجات انجام می شود. مطالعه این مطلب برای شما مفید خواهد بود زیرا توصیه می شود در اولین گام به مطالعه مطالب ارائه شده در این زمینه پرداخته و در گام نهایی می توانید سوالات خود را از کارشناسان ما بپرسید.
کارخانه هوشمند چیست؟
هوشمند سازی کارخانه به مجموعه اقداماتی گفته می شود که در جهت مدیریت بهتر و بهره وری بالاتر منابع انسانی و همچنین صرفه جویی در مصرف انرژی در کارخانجات انجام می شود. از مجموعه امکانات این بخش می توان به تهویه مطبوع هوشمند، سیستم صوتی هوشمند، کنترل تردد، کنترل دستگاه هایی که نیاز به پیش گرم شدن دارند و روشنایی اتوماتیک اشاره کرد.
امروزه مدیران کارخانجات توجه بیشتری به هوشمند سازی کارخانه ها دارند. در گذشته اولویت مدیران کارخانجات، برطرف نمودن نیازهای اولیه مانند در دسترس بودن تجهیزات بود و دیگر توجه ای به مواردی همچون صرفه جویی در مصرف انرژی، سهولت در انجام کارهای روتین و روزمره پرسنل، ارتقای سطح امنیتی به درستی انجام نمی شد. اما امروزه به دلیل توجیه اقتصادی هوشمند سازی کارخانجات بسیار فراگیر شده است.
چرا هوشمند سازی کارخانجات لازم است؟
ابتدا به بررسی لزوم هوشمند سازی کارخانجات می پردازیم تا متوجه ضرورت و مفید بودن این سیستم ها در کارخانجات شویم. اگر به کارهای روتین کارمندان یا پرسنل کارخانجات نگاه کنید متوجه می شوید که بسیاری از کارها را می توان با BMS انجام داد مانند کارهای پرسنل نگهبانی یا حراست که نیاز است قبل از ورود پرسنل و صبح زود یکسری اقدامات را انجام دهند. علاوه بر این کارهایی نظیر خاموش کردن روشنایی های اضافی در محوطه، روشن کردن دستگاه هایی که نیاز به گرم شدن قبل از کار دارند مانند دستگاه های تزریق پلاستیک و غیره را می توان به آسانی تنها از طریق کنترل هوشمند کارخانه انجام داد.
لازم به ذکر است که هوشمند سازی کارخانه ها به روند کاری کارمندان نیز کمک بسزایی می کند و از کارهایی که باعث اتلاف انرژیشان می شود جلوگیری می کند و در بسیاری از بخش ها دیگر مانند آبیاری محوطه به نیروی انسانی نیاز ندارید.
به این نکته توجه نمایید که هوشمند سازی ذکر شده در این مقاله فقط مربوط به هوشمند سازی ساختمان کارخانجات و روشن و خاموش کردن دستگاه ها می باشد و ربطی به برنامه کاری ماشین آلات کنترلی ندارد.
سیستم هوشمند کنترل سرمایش و گرمایش
سیستم کنترل سرمایش و گرمایش هوشمند از کارآمدترین سیستم هوشمند محسوب می شود که از اتلاف انرژی در سیستم تهویه مطبوع جلوگیری می کند. در این سیستم به راحتی می توانید دمای محیط را به دلخواه یا مناسب با شرایط تعریف کرد علاوه بر این امکان روشن و خاموش شدن دستگاه وجود دارد.
سیستم روشنایی هوشمند
سیستم اجرای روشنایی اتوماتیک مهمترین بخش در سیستم کنترل روشنایی است که با استفاده از این سیستم از روشن ماندن روشنایی بی مورد جلوگیری می شود و تنها با استفاده از یک تاچ پنل مرکزی می توانید این بخش را مدیریت کنید. سیستم های روشنایی وابسته به تابلو برق می باشند و استفاده از این تابلو برق ها برای همه کارمندان مجاز نیست و تمامی کارکنان به دلیل حفاظتی اجازه باز کردن درب تابلو برق را ندارند به همین دلیل تنها با تعریف زمانبندی می توانید اقدام به روشن و خاموش کردن کنید. لازم به ذکر است با تعریف سناریوهای مهمان در شوروم ها می توانید چندین روشنایی را با یکدیگر کنترل کرد.
سیستم های هوشمند کنترل تردد
یکی دیگر از سیستم های هوشمند در کاخانجات، سیستم تردد و حضور و غیاب پرسنل است. منظور از این سیستم هوشمند این است که در کارخانجات بزرگ که ورود تمام پرسنل به بخش های خاص مجاز نمی باشد یا برای ورود نیاز به مجوز دارند مورد استفاده قرار می گیرند. شما با نصب انواع مختلف اکسس کنترل ها یا دستگیره های دیجیتال سیستم تردد را کنترل نمایید. یکی از ویژه ترین امکانات کنترل تردد هوشمند، ارسال نوتیفیکیشن در صورت ورود می باشد این مزیت باعث می شود شما در زمان عدم حضور فرد از ورود افراد دیگر آگاه شوید.
سیستم های ایمنی و امنیتی
سیستم های ایمنی و امنیتی همیشه بخش حساس و پر اهمیتی در کارخانجات هستند. برای برقراری امنیت در زمان های خارج از ساعت کاری می توان از دزدگیر های هوشمند استفاده کرد. در کنار دزدگیر فنس های الکتریکی نیز می توانند سطح امنیت را ارتقا دهند. سیستم های دزدگیر هوشمند علاوه بر امکانات امنیتی دارای امکانات ایمنی و اعلام نشت گاز و اعلام حریق نیز هستند که در توانایی قطع گاز را دارند.
در کارخانجات بارها به دلیل فقدان سیستم مناسب برای تشخیص حریق و نشت گاز خسارات فراوانی پیش امده است. این سیستم بطور مداوم و 24 ساعته فعال بوده و به محض وقوع حادثه اقدامات اولیه نظیر فعال کردن سیستم اطفاء، تماس با مدیر یا شخص ذیربط و قطع کردن گاز انجام می گیرد.
سیستم صوتی و پیجینگ کارخانه
در کارخانه جات امروزی برای بالا رفتن راندمان و همچنین محو کردن صداهای مزاحم از پخش موزیک های مختلف استفاده می کنند. این سیستم ها در کارخانه جات معمولا مجهز به سیستم پیجینگ نیز می باشد و می توان برای فراخواندن افراد استفاده شود. پخش موزیک در تمام محیط کارخانه به صورت یکپارچه انجام می شود. البته قابل کنترل در فضاهای مختلف است که می تواند سطح کارخانه را در نظر مشتریان حضوری به شدت بالا ببرد. سیستم صوتی هوشمند از موارد ضروری در کارخانجات نمی باشد ولی می تواند ارزشی بالاتر از ارزش مالی به کارخانه بدهد.
سیستم هوشمند کارخانجات
سیستم هوشند به معنی یکپارچه سازی تمام بخش های یک کارخانه با استفاده از تکنولوژی بالا است. در واقع سیستم هوشمند زمانی معنا پیدا می کند که تمام عملگر ها تحت فرمان یه مغز متفکر طبق برنامه ای که از پیش تعریف شده صورت بگیرد.
از مزیت های سیستم هوشمند برای کارخانجات می توان به کنترل تمام بخش های سیستم از یک نقطه اشاره کرد. در واقع نگهبان می تواند از داخل اتاق نگهبانی و مانیتورینگ مدیریت کل سیستم را در اختیار داشته باشد و سیستم بدون نیاز به کاربر، اقدامات لازم را انجام دهد.
در کلام آخر پیشرفت صنعت به سمت هوشمند سازی با شتاب فراوانی در حال حرکت است و پیش بینی می گردد در آینده ای نزدیک کارخانه ای غیر هوشمند نداشته باشیم. برای پاسخ به سوالات خود در مورد هوشمند سازی کارخانه می توانید با کارشناسان هایپر صنعت فامکو تماس بگیرید.