پرلیت چیست؟
پرلیت یک نوع سنگ آتش فشانی از نوع سیلیکات بوده که به علت منجمد شدن گدازه های آتش فشانی مقداری آب (2 تا 5 درصد) در آن ذخیره می شود که توسط حرارت بین 400 تا 1300 درجه سانتی گراد آب موجود در داخل آن خارج شده و این عمل باعث می شود تا ماده خاکستری داخل آن تغییر رنگ داده و ماده ای سفید رنگ به نام پرلیت ایجاد گردد.
پرلیت چیست؟
پرلیت یک نوع سنگ آتش فشانی از نوع سیلیکات بوده که به علت منجمد شدن گدازه های آتش فشانی مقداری آب (2 تا 5 درصد) در آن ذخیره می شود که توسط حرارت بین 400 تا 1300 درجه سانتی گراد آب موجود در داخل آن خارج شده و این عمل باعث می شود تا ماده خاکستری داخل آن تغییر رنگ داده و ماده ای سفید رنگ به نام پرلیت ایجاد گردد.
ماده مهم ساختار شیمیایی پرلیت، مقدار سیلیس موجود در دانه خام می باشد. و هر چه این سیلیس دارای حفره های بیشتر باشد، میزان انبساط آن افزایش می یابد. لازم به ذکر می باشد که هنگام پخت، دانسیته را باید در حد کمی نگه داشت.
نکته حائز اهمیت این می باشد که نباید مقدار اسیدیته پرلیت منبسط خنثی باشد. زیرا باعث کم و زیاد شدن عنصر های آهن، آلومینیوم و منگنز می گردد، که موجب آسیب رساندن در پرورش گیاهان می شود.
کاربرد پرلیت
- صنعت کشاورزی و پرورش گل و گیاه
- گلخانه
- ساختمان سازی و بتن
- ریخته گری
- فیلتراسیون
- سنگشور کردن پارچه های جین
پرلیت کشاورزی چیست؟
ساختار میکروسکوپی پرلیت که از انواع بستر کشت هیدروپونیک بوده، به شکلی می باشد که با توجه داشتن حفره های زیاد با اینکه پر از آب نیز باشد، در حفره های خود حدودا 20 درصد اکسیژن نگه دارد و به واسطه ادغام اکسیژن و آب باعث افزایش کیفیت خاک گردد. بدین صورت که با نگهداری آب و اکسیژن در خود کمک به هوادهی و آب رسانی به خاک گردد و تغذیه گیاهان به خوبی صورت پذیرد.
پرلیت به دلیل استریل بودن، از ایجاد آفت جلوگیری می کند. و بر خلاف مواد عالی دیگر پوسیده نمی شود و خاصیت خود را در خاک برای مدت زمان بسیار زیادی حفظ می کند.
از ترکیب پرلیت با کوکوپیت و پیت ماس می توان برای پرورش توت فرنگی، انواع سیفی جات مانند گوچه فرنگی و خیار و کشت انواع گل و گیاه مانند بنجامین و گل قاشقی استفاده نمود.
مزایای استفاده از پرلیت در کشاورزی و گلخانه
- آب رسانی به ریشه گیاهان
- هوادهی و رساندن اکسیژن مناسب به ریشه گیاهان
- به دلیل عایق گرما بودن از تغییرات دمایی در کشت گیاه جلوگیری می نماید.
- سبک شدن خاک پرورش گیاه
- امکان استفاده در کشت هیدروپونیک و کشت بدون خاک
پرلیت ساختمانی چیست؟
پرلیت ساختمانی از مصالح به روز و استاندارد در ساخت و ساز ساختمانی می باشد و باعث افزایش سرعت روند ساخت و ساز می گردد. و با توجه به قیمت مناسب دارای ویژگی و مزایای بسیاری در صنعت ساختمان سازی از جمله عایق صوتی، عایق حرارتی و سبک سازی می باشد. از پرلیت در عایق کاری لوله های آب نیز استفاده می گردد که موجب کاهش صدای آب در جریان توی لوله ها می گردد.
انواع کاربرد پرلیت در ساختمان سازی
- استفاده در بتن و سیمان: در ساخت بتن از ترکیب مقدار مشخصی پرلیت با سیمان مخلوط میکنن که به دلیل وزن کم پرلیت نسبت به ملات سیمان، بتن سبک تری ایجاد می شود که باعث کاهش وزن سازه و ساختمان می شود. همچنین با توجه به اینکه پرلیت عایق صوتی و حرارتی نیز می باشد دیگر نیازی به عایق کاری دیوار ها نمی باشد و در نتیجه صخامت دیوار کم می شود.
- استفاده در گچ کاری: در گچ کاری منازل و کارگاه هایی که حرارتی زیادی در آن وجود دارد، پرلیت را به مقدار مشخصی با کچ مخلوت می کنند و سفید کاری دیوار ها را با آن انجام می دهند، همچین پرلیت از ترک خوردن گچ جلوگیری می کند.
- قطعات پیش ساخته پرلیتی: به دلیل وزن کم پرلیت در ساخت دیوار های پیش ساخته و گارتیشن ها از پرلیت استفاده می کنند که باعث سبک بودن آنها می گردد.
پرلیت سیمان حفاری
با توجه به اینکه پرلیت دارای قابلیت عایق بودن دارد و همچنین دارا بودن مقاومت گرمایی و وزن سبک می باشد با مخلوط کردن پرلیت با گل حفاری، بین لوله حفاری و دیواره چاه را با آن عایق می کنند تا مانع از نفوذ آب های اطراف و آلودگی ها گردد.
پرلیت در فیلتراسیون
پرلیت به دلیل اینکه تغییری در مزه، بو و رنگ مایعات نمی شود و همچین دارای قیمت مقرون به صرفه می باشد، جایگزین مناسبی برای فیلتراسیون می باشد.
پرلیت جین شویی
با توجه به اینکه پرلیت دارای رفتار پایدار بوده و در آب حل نمی شود از آن برای سنگ شور کردن پارچه های جین استفاده می گردد. همچنین در صنعت نساجی به خاصیت استریلی آن که برای سلامت ضرری ندارد به عنوان عامل سفید کننده استفاده می گردد.