ستو استئاریل الکل چیست؟
ستو استئاریل الکل (cetostearyl alcohol) از ترکیب از دو الکل استئاریل و ستیل ساخته شده می شود که به دلیل فرمول شیمیایی آن با نام الکل با زنجیر بلند نیز نامیده می شود. این ترکیب به صورت مایع سفید مومی است که در دمای اتاق به شکل جامد در می آید، الکل های چرب دارای تعداد زوج اتم کربن و یک گروه الکل منفرد (OH-) متصل به آخرین کربن هستند. این ماده به عنوان جز رایج در طیف وسیعی از محصولات آرایشی و مراقبت شخصی به عنوان تثبیت کننده و امولسیون کننده عمل می کند و مانع دو فازی شدن محصول می شود.
در این بخش به معرفی ستو استئاریل الکل به عنوان یک الکل چرب پرداخته شده است، همچنین فرآیند تولید الکل های چرب در این بخش مورد بررسی قرار می گیرد. هدف از این مقاله آشنایی با خواص و ویژگی های الکل های چرب به ویژه ستو استئاریل الکل می باشد همچنین چرایی استفاده از آن در صنعت مورد بحث قرار گرفته است.
ستو استئاریل الکل چیست؟
ستو استئاریل الکل (cetostearyl alcohol) از ترکیب از دو الکل استئاریل و ستیل ساخته شده می شود که به دلیل فرمول شیمیایی آن با نام الکل با زنجیر بلند نیز نامیده می شود. این ترکیب به صورت مایع سفید مومی است که در دمای اتاق به شکل جامد در می آید، الکل های چرب دارای تعداد زوج اتم کربن و یک گروه الکل منفرد (OH-) متصل به آخرین کربن هستند.
فرمول شیمیایی:CH3(CH2)nOH
ستو استئاریل الکل که یک حلال صنعتی می باشد مخلوط 1-هگزا دکانول و 1-اکتا دکانول و در مواردی هم C16-18 نامگذاری می شود. این الکل چرب یک سورفکتانت غیر یونی است که به وفور در صنعت آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. این ماده به عنوان جز رایج در طیف وسیعی از محصولات آرایشی و مراقبت شخصی به عنوان تثبیت کننده و امولسیون کننده عمل می کند و مانع دو فازی شدن محصول می شود.
فرآیند تولید الکل چرب
الکل های چرب به دلیل اینکه در ساختار خود دارای تعداد زیادی کربن هستند، وزن مولکولی بالایی دارند. در زنجیر کربنی این الکل ها از 6 تا 25 کربن و حتی بیشتر وجود دارد. این الکل ها انواع مختلفی دارند که لوریل الکل، میریستیل الکل، اولئیل الکل و استئاریل الکل نمونه هایی از الکل های چرب هستند. این الکل ها به شکل روغن بوده که در حالت خالص، بی رنگ و در حالت ناخالص، زرد رنگ می باشند.
شکل ظاهری این الکل ها به صورت جامدهای مومی می باشد. این ترکیبات به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند که به عنوان فعال سطحی عمل کرده و در امولسیون ها و ریز امولسیون ها جهت یکنواخت نمودن محلول و ایجاد پوشش به کار می روند که در صنایع مختلف چون آرایشی و بهداشتی، نساجی، صنایع غذایی، پزشکی، داروسازی، خودروسازی، ساخت مواد شیمیایی و معدنی و غیره کاربرد دارند.
منبع تولید و استخراج این الکل، چربی ها و روغن های طبیعی و گیاهی هستند که می توان به انواع روغن پالم، کرچک، نارگیل، کلزا و حتی روغن چربی نهنگ یک روغن طبیعی جانوری است، اشاره کرد. با هیدرولیز تری گلیسریدهای موجود در این روغن ها در حضور یک کاتالیزور مانند هیدروکسید سدیم الکل های چرب تولید می شوند. روش دیگر دست یابی به الکل های چرب، استفاده از مواد شیمیایی و فرآیند های مرتبط با آن نظیر فرآیند زیگلر و هیدرو فرمیل دار کردن می باشد.
استئاریل الکل برای پوست
ستو استئاریل الکل از چربی ها به دست می آید به همین دلیل استفاده از آن در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی باعث نرم شدن پوست شده و همچنین با خاصیت ضخیم کنندگی منجر به تقویت بافت پوست خواهد شد. ستو استئاریل الکل با ایجاد یک لایه روغنی روی پوست، باعث حفظ رطوبت پوست شده می شود.
استئاریل الکل در محصولات مو
استفاده از استئاریل الکل در محصولات مراقبت مو به حفظ بالای رطوبت در تار های مو کمک می کند که این امر مانع خشک شدن تارهای مو خواهد شد. همچنین این ماده برای مو، خاصیت نرم کنندگی را به همراه دارد و گزینه مناسبی برای استفاده در شامپو های نرم کننده و محصولات مراقبت مو می باشد.
عوارض جانبی ستو استئاریل الکل
استفاده از این ماده در محصولات مراقبت شخصی بی خطر بوده و خطر حساسیت آلرژیک بسیار ناچیزی دارد به گونه ای که می توان این محصول را یک ماده غیر تحریک کننده پوست نامید. در طول استفاده از این ماده در محصولات به طور کلی فقط 5 مورد ابتلا به درماتیت تماسی آلرژیک گزارش شده است.
خواص ستو استئاریل الکل
در ادامه به خواص مختلف ستو استئاریل الکل که شامل خواص فیزیکی و شیمیایی می باشد، اشاره خواهیم کرد.
خواص فیزیکی الکل های چرب
الکل های چرب بسته به زنجیر کربنی رنگ های روشن و سفید دارند و الکل های سنگین تر دارای ظاهری مومی شکل می باشند. با افزایش طول زنجیر کربنی دمای جوش و ذوب آنها افزایش یافته و انحلال پذیری آنها در آب کاهش می یابد به گونه ای که این الکل ها در واقع در آب نامحلول می باشند. به دلیل وجود گروه های هیدروکسیلی انحلال پذیری آنها از سایر هیدروکربن های مشابه، بیشتر است اما با افزایش طول زنجیر از قطبیت گروه هیدرکسیل نیز کم می شود به گونه ای که الکل های چرب سنگین در آب حل نمی شوند.
خواص شیمیایی الکل های چرب
این خواص مربوط به واکنش هایی است که گروه هیدروکسیل آنها می تواند انجام دهد، این گروه می توانند با شرکت در واکنش های مختلف به تولید محصولاتی نظیر اتر، آمین،آلدهید، استر و کربوکسیلیک اسید منجر شوند. در واکنش اتوکسیل دار شدن و واکنش بین الکل های چرب و اتیلن اکساید اتر سولفات و اتوکسیلات به دست می آید در واکنش الکل های چرب با اکسید کننده های قوی نظیر اکسیژن آلدهید و کربوکسیلیک اسید به دست می آید. الکل های چرب در شرایط معمولی در برابر اکسایش مقاوم هستند.
استئاریل الکل که یکی از ترکیبات این ماده می باشد با ترانس استریفیکاسیون (فرآیند تبادل گروه عاملی آلی و یک الکل) و تقطیر روغن نارگیل یا هسته خرما (روغن پالم) با استفاده از متانول و کاتالیزور روی (Zn) تولید می شود و به دنبال آن متیل استرهای حاصل از آن با استفاده از کاتالیزور مس هیدروژنه می شوند. کاتالیزورها در طی مراحل تقطیر جزئی حذف میشوند، بنابراین فلزات کمی در محصول نهایی وجود دارد یا به طور کلی وجود ندارد.
ستیل الکل با احیای اتیل پالمیتات (استر مومی اسید پالمتیک) با سدیم فلزی و الکل یا در شرایط اسیدی با هیدرید آلومینیوم و لیتیوم تحت عنوان کاتالیزور ساخته خواهد شد. فرآورده نهایی در دمایی بالاتر از دمای بدن انسان ذوب می شود و همین امر آن را برای آرایش و سایر مواردی که توسط پوست گرم می شود مفید می کند.
نتیجه گیری:
با توجه به مطالبی که در این مقاله گفته شد، الکل های چرب الکل هایی با زنجیره های بلند کربنی هستند که از چربی ها و روغن های طبیعی به دست می آیند و با توجه به ساختار چربی که دارند موجب حفظ رطوبت شده و خاصیت نرم کنندگی به محصولات می بخشند و به صورت عمده در صنایع آرایشی و محصولات مراقبت شخصی مورد استفاده قرار می گیرند.