کریر نساجی چیست؟

کریر نساجی چیست؟

استفاده از کریر CK-80 در صنعت نساجی جهت رنگرزی پارچه های پلی استر می باشد. این مقاله حاوی اطلاعات مفید و جامعی در مورد این ماده است که می تواند به شما در شناسایی این ماده تعاونی نساجی کمک کند. از آنجایی که رنگرزی پارچه های پلی استر به راحتی در دمای پایین انجام نمی شود به همین دلیل استفاده از کریر یک امر اجتناب ناپذیر می باشد و می تواند به بهبود رنگرزی در دمای پایین کمک کند که در این مورد انتخاب نوع حامل بسیار مهم است و دقت به این نکته می تواند در بهبود کیفیت رنگرزی مفید باشد.

استفاده از کریر CK-80 در صنعت نساجی جهت رنگرزی پارچه های پلی استر می باشد. این مقاله حاوی اطلاعات مفید و جامعی در مورد این ماده است که می تواند به شما در شناسایی این ماده تعاونی نساجی کمک کند.

کریر CK80 چیست؟

کریر به معنی حامل است که یک مایع زرد رنگ و بی بو است و بر پایه استرها همراه با حلال و امولسیفایر می باشد. این ماده به هر نسبتی در آب حل می شود و ماهیت یونی آن نانیونیک می باشد. انواع مواد شیمیایی که به عنوان حامل استفاده می شوند ترکیبات آلی معطر غیر یونی با وزن مولکولی کم (حدود 150 تا 200) هستند. حامل های معمولی مورد استفاده به چهار گروه شیمیایی اصلی تقسیم زیر می شوند:

  • فنل ها مانند اورتو فنیل فنل (o-phenylphenol)
  • هیدروکربن ها مانند بی فنیل (biphenyl)
  • هیدروکربن های کلردار مانند دی کلرو بنزن
  • استرها مانند بوتیل بنزوات

کریر نساجی ck-80

ماده رنگزا چیست؟

به طور کلی در رنگرزی به همه مواد طبیعی یا شیمیایی که قابلیت رنگرزی الیاف یا منسوجات را دارند ماده رنگزا گفته می شود. برای رنگرزی پارچه های پلی استر از رنگزای دیسپرس استفاده می شود. رنگ دیسپرس یا رنگ پراکنده به صورت پودری می باشد و غیریونی است و تقریبا در آب نامحلول است که می تواند شید رنگی مناسبی را به وجود آورد.

انواع رنگزاهای دیسپرس

رنگزاهای دیسپرس مورد استفاده در نساجی انواع مختلفی دارند. رنگزای دیسپرس از لحاظ مقاومت دمایی و میزان انرژی را به۴ کلاس تقسیم می‌ کنند که با توجه به نوع کاربرد نهایی لازم است کلاس رنگزای مورد نظر انتخاب گردد و با انتخاب نوع رنگزا می‌توان روش رنگرزی و نوع ماشین‌آلات مصرفی را انتخاب نمود. کلاس های رنگزای دیسپرس به شرح زیر می باشند:

  • رنگزای کلاس A

این نوع رنگزا، میکرومولکول‌های با سطح انرژی کم هستند که برای پارچه های پلی استر با روش کریری استفاده می‌شود. همچنین عمده مصرف آن مربوط به رنگرزی دی استات در دمای 85 درجه سانتیگراد است.

  • رنگزای کلاس B

این نوع رنگزا در دسته رنگ های با سطح انرژی متوسط قرار دارند که عملیات رنگرزی تحت دمای جوش 98 تا 105 درجه سانتیگراد صورت می گیرد و به رنگرزی به روش کریر معروف است.

  • رنگزای کلاس C

عملیات رنگرزی توسط این دسته از رنگزاها در دمای 130 درجه سانتیگراد انجام می‌گیرد که اصطلاحا به آن رنگرزی در دمای بالا (HT) گفته می‌شود.

  • رنگزای کلاس D

این رنگزای دیسپرس دارای تصعید بسیار بالایی است که جهت رنگرزی در دمای 220 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع رنگزا که قابل استفاده در چاپ هم است در ماشین آلات ترموزول جهت عملیات رنگرزی استفاده می گردند.

با توجه به نوع کاربرد نهایی، بهتر است که برای رنگ ها و شیدهای مختلف از یک کلاس رنگزا استفاده گردد. به عنوان مثال برای رمق کشی، رنگزای کلاس C پیشنهاد می شود و اگر قصد ترکیب دارید استفاده از ترکیب کلاس رنگزای C و D یا B و C را استفاده کنید که دارای قدرت تصعید بسیار نزدیکی نسبت به یکدیگر هستند.

روش های رنگرزی پلی استر با رنگزای دیسپرس

از آنجایی که الیاف پلی استر نسبت به آب نفوذ ناپذیر است لذا رنگرزی این پارچه ها باید در دمای جوش بالا (حدود 130 درجه سانتیگراد) انجام شود که با توجه به اینکه رنگرزی این پارچه ها احتمالا به همراه پارچه های پنبه ای یا انواع دیگری از پارچه باشد که در دمای بالا آسیب پذیر هستند لذا این روش مناسب نمی باشد. برای این منظور از کریرها برای رنگرزی پارچه های پلی استر استفاده می شود که روش های رنگرزی این پارچه ها به شرح زیر است:

  • استفاده از مواد کمکی متورم کننده کریر (carrier)
  • انجام رنگرزی به روش پد-ترموزول
  • انجام رنگرزی در درجه حرارت بالا (HT)

مکانیسم اثر کریر در رنگرزی الیاف پلی استر

مکانیسم اثر کریر در رنگرزی پلی استر

  1. الیاف پلی استر
  2. الیاف متورم شده
  3. رنگرزی
  4. خنک شدن بعد از شستشو
  5. الیاف رنگرزی شده

همانطور که در تصویر می بینید این مکانیسم به دو روش اتمسفریک و تحت فشار صورت می گیرد که دمای متفاوتی دارند. مکانیسم عمل حامل ها در رنگرزی پلی استر به این صورت است که با نفوذ به الیاف باعث متورم شدن الیاف شده و ساختار داخلی الیاف را که ساختاری بسته است باز نموده و موجب نفوذ رنگ های دیسپرس به آن می شوند. این مواد شیمیایی صنعت نساجی به عنوان روان کننده های مولکولی، نیروهای بین مولکولی فعال در فیبر را کم کرده و باعث می شوند که رنگ به راحتی به داخل بافت الیاف نفوذ کند.

نکات انتخاب کریر مناسب

برای انتخاب یک حامل مناسب لازم است عوامل زیر در نظر گرفته شوند:

  • راندمان حامل بالا باشد.
  • با هزینه کم در دسترس باشد.
  • تاثیر کم یا بی اثر بودن بر پایداری نوری نهایی داشته باشد.
  • غیر سمی باشد.
  • بدون تخریب یا تغییر رنگ فیبر باشد.
  • سهولت پراکندگی در حمام رنگ داشته باشد.
  • جذب یکنواخت توسط فیبر داشته باشد.

دوز مصرف کریر در رنگرزی

در جدول زیر میزان مناسب مصرف کریر نساجی در رنگرزی ها بیان شده است:

دوز مصرف کریر نساجی در رنگرزی
نوع رنگ میزان مصرف
رنگرزی پلی استر 1 الی3 گرم بر لیتر برای رنگرزی با رنگزای دیسپرس کننده می باشد. همچنین برای اصلاح عدم یکنواختی پارچه به میزان 2 الی 4 گرم بر لیتر استفاده می شود.
رنگرزی اتمسفریک مطابق با رنگ و شید به میزان 3 الی 9گرم بر لیتر می باشد. محدوده PH استیک اسید بین 4 تا 5 است و مدت زمان واکنش 45 دقیقه در نظر گرفته می شود.
رنگرزی تحت فشار مطابق با رنگ و شید به میزان 0.5 الی 1 درصد می باشد و محدوده PH اسید استیک معادل 4 تا 5 است. این واکنش به مدت 30 دقیقه در دمای 120 الی 150 درجه سانتیگراد صورت می پذیرد.

کاربرد کریر (carrier)

کریر یکی از مواد کمکی نساجی به شمار می رود که نقش آن در رنگرزی پارچه های پلی استر کمک به نفوذ رنگ های دیسپرس به داخل بافت های الیاف پارچه پلی استر می باشد.

نتیجه گیری

از آنجایی که رنگرزی پارچه های پلی استر به راحتی در دمای پایین انجام نمی شود به همین دلیل استفاده از کریر یک امر اجتناب ناپذیر می باشد و می تواند به بهبود رنگرزی در دمای پایین کمک کند که در این مورد انتخاب نوع حامل بسیار مهم است و دقت به این نکته می تواند در بهبود کیفیت رنگرزی مفید باشد.

پربازدیدترین مطالب

پمپ ها مدل ها و برند های مختلفی دارند. آنچه از پمپ ها انتظار می رود سیال را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال دهد در این رابطه مابین فشار و دبی پمپ رابطه معکوس وجود دارد. بدین مفهوم که؛ پمپ هایی که دبی زیادی را انتقال می دهند فشار کمتری تولید می کنند و برعکس آن نیز صادق است، یعنی پمپ هایی که فشار زیادی تولید می کنند دبی کمتری تولید می کنند. برای انتخاب یک پمپ اولین موضوع مقدار دبی و میزان فشار لازم است.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

منبع تحت فشار با نام های دیگری اعم از مخزن دیافراگمی یا منبع تحت فشار نیز شناخته می شود. چگونه باید این محصول را انتخاب نماییم؟ در زمان استفاده از این محصول چه نکاتی حیاتی می باشند؟

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

ماینر دستگاهی است برای استخراج بیت کوین که همان ارز دیجیتال است و توسط شرکت هایی چون BITMAIN که پیشتاز این نوع صنعت گردیده، تولید می شود.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

پرلیت یک نوع سنگ آتش فشانی از نوع سیلیکات بوده که به علت منجمد شدن گدازه های آتش فشانی مقداری آب (2 تا 5 درصد) در آن ذخیره می شود که توسط حرارت بین 400 تا 1300 درجه سانتی گراد آب موجود در داخل آن خارج شده و این عمل باعث می شود تا ماده خاکستری داخل آن تغییر رنگ داده و ماده ای سفید رنگ به نام پرلیت ایجاد گردد.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

محصولات قابل تولید با دستگاه تزریق پلاستیک صنعت رنگ، صنایع نظامی، صنایع ارتباطی، صنایع هوایی، صنعت راهسازی و شهرسازی، صنعت ساختمان، لوازم تزئینی، صنعت باغبانی و کشاورزی، صنعت خودرو و ...

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

بهترین پمپ آب خانگی کدام است؟ معرفی کم صداترین، قویترین و بهترین پمپ آب خانگی و کشاورزی در ایران، در این مقاله به تفصیه به این مضوع پرداخته و بهترین پمپ ها را همچنین بر اساس نوع و توان معرفی می کنیم.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید