نوع روغن موتور پمپ آب + میزان آن
بهترین روغن برای موتور پمپ های آب دیزلی و بنزینی چیست؟ در نظر داشته باشید که نوع و میزان روغن در موتور پمپ ها نقش بسیار مهمی دارد. در این مقاله قصد داریم درباره خصوصیات یک روغن مناسب صحبت کنیم که پیشنهاد می شود تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
بهترین روغن برای موتور پمپ های آب دیزلی و بنزینی چیست؟ در نظر داشته باشید که نوع و میزان روغن در موتور پمپ ها نقش بسیار مهمی دارد. در این مقاله قصد داریم درباره خصوصیات یک روغن مناسب صحبت کنیم که پیشنهاد می شود تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
نوع روغن موتور پمپ آب + میزان آن
اگر روغن درون گیج موتور پمپ آب وجود نداشته یا سطح آن کم باشد، در چند دقیقه اول کار کردن موتور بدون روغن، شاتون زده و دستگاه از کار می افتد. حتی دقت کنید بدون روغن بودن دستگاه با بی کیفیت بودن آن تفاوتی ندارد. بنابراین، هر دوی آنها باعث سوختگی و از کار افتادگی دستگاه خواهند شد. حال سوالی که پیش می آید آن است که بهترین روغن موتوری که می توان استفاده نمود چیست؟
آشنایی با ترکیبات روغن موتور
ترکیبات یک روغن موتور باکیفیت از 80 درصد روغن و 20 درصد مواد افزودنی تشکیل شده است. روغن موتور از روغن های پایه می باشد که ظاهری چسبنده و کشی (ویسکوز) همانند عسل دارد و 20 درصد مواد افزودنی که به آن اشاره شد، با توجه به نوع روغن متفاوت است. به گونه ای که بعضی از آنها برای پایداری روغن در هوای گرم، برخی برای هوای سرد و مواردی برای پایداری در هر دو هوای سرد و گرم می باشند.
میزان روغن موتور پمپ آب چقدر است؟
این میزان به شکل دقیق قابل تخمین زدن نبوده و بستگی به مخزن روغن و ظرفیت آن دارد. برای مثال، موتور پمپ LGP20-2H لئو 2.8 لیتر گنجایش مخزن دارد ولی ممکن است سایر مدل های همین برند این ظرفیت را نداشته باشند.
دلایل ضرورت استفاده از روغن موتور در پمپ آب
روغن های موتور پمپ آب به طور چشمگیری در عملکرد موتور پمپ هایی که مخصوصا برای کشاورزی استفاده می شوند، تاثیر دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:
- زمانی که روغن مناسب و به میزان درست در موتور پمپ وجود داشته باشد، توسط یک هندل استارت می خورد و از خاموش و روشن شدن زیاد پمپ جلوگیری می نماید.
- باعث جلوگیری از ساییدگی و اصطکاک دستگاه می گردد.
- با ترکیباتی که دارد مانع از زنگ زدگی می شود.
- باعث می شود تا ذرات و آلودگی ها درون موتور نفوذ نکنند.
- وجود روغن موتور موجب خنک سازی موتور دستگاه می شود.
تقسیم بندی روغن های موتور پمپ آب بر اساس استاندارد SAE و گرانروی آنها صورت می گیرد. در ابتدا باید بدانیم که گرانروی روغن چیست.
گرانروی روغن موتور پمپ آب
گرانروی به اصطلاح نشان دهنده میزان تحمل روغن در دماهای بالا بوده و میزان سنجش مقاومت روغن در برابر اکسیداسیون است و همچنین هرچه روغن بتواند حالت اولیه خود را به درستی حفظ کند به آن گرانروی گفته می شود. در واقع اگر روغن سریع رقیق شود حالت چسبندگی خود را از دست می دهد؛ یعنی گرانروی آن پایین است و اگر خلاف این مورد باشد، روغن گرانروی بالایی دارد.
دسته بندی روغن موتورهای پمپ آب بر اساس استاندارد SAE
روغن موتور های پمپ آب به دو دسته تک درجه ای یا مونو گرید و چند درجه ای یا مولتی گرید تقسیم بندی می شوند. روغن های تک درجه ای یکی از متداول ترین و قدیمی ترین انواع روغن های موتور پمپ آب می باشند. تقسیم بندی روغن های موتور پمپ آب به دو دسته زیر است:
- روغن هایی که بین صفر تا 30 باشند برای آب و هوای سرد استفاده می شوند.
- روغن هایی که بین 30 تا 60 باشند برای آب و هوای گرم استفاده می شوند.
روغن های تک درجه ای با توجه به این دسته بندی برای فصول گرم و سرد استفاده می شوند. این روغن ها قیمت کمتری نسبت به روغن های مولتی گرید دارند.
روغن های چند درجه ای یا مولتی گرید از انواع روغن هایی هستند که دیگر مشکل استفاده درآب و هوای معینی را ندارند و می توان از آنها در هر فصلی استفاده نمود. در همین راستا به آنها روغن های چهار فصل نیز گفته می شود. این روغن ها را با حرف انگلیسی W نشان می دهند. عددی که سمت چپ w نوشته شده باشد نشان دهنده گرانروی در دمای پایین است و عدد سمت راستی گرانروی در دمای بالا می باشد. اگر عدد سمت چپ کمتر باشد، یعنی روغن مناسب فصل سرد بوده و اگر عدد سمت راست بالاتر باشد، روغن برای فصل گرم مناسب است. برای مثال روغن 10w40 برای فصل سرد و 20w50 برای فصل گرم مورد استفاده قرار می گیرد.
درست است که قیمت روغن های چند درجه ای بیشتر است اما دیگر مشکل روغن های تک درجه ای که تنها برای یک فصل استفاده می شوند را ندارند.
تشخیص کیفیت روغن موتور بر اساس استاندارد API
روغن موتوهایی که روی بدنه آنها عبارت API-S قرار گرفته باشد برای موتورهای دیزلی مناسب بوده و اگر عبارت API-C نوشته شده باشد، برای موتور پمپ بنزینی استفاده می شود. تا اینجا، موارد گفته شده نشان دهنده نوع روغن مناسب برای هر موتورپمپ است. اما چگونه کیفیت آن مشخص می گردد؟
بعد از حروف S و C، حرف های دیگری نیز قرار می گیرند که نشان دهنده کیفیت است. مثلا در موتورهای بنزینی یکی از حروف A تا N بعد از حرف S قرار می گیرد و برای موتورهای دیزلی حروف A تا J بعد از حرف C قرار خواهد گرفت.
روغن موتورهایی که به حرف A نزدیک تر باشند، کیفیت پایین تر و هرچه به حرف N نزدیک باشد، کیفیت روغن بالا است. مثلا روغن موتور API-SN از روغن های مناسب موتور پمپ های بنزینی است که دارای کیفیت خوبی نیز می باشد. همچنین نمره روغن مناسب برای هر دو پمپ های دیزلی و بنزینی، نمره 40 می باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم درباره انواع روغن موتور، کیفیت و میزان مناسب آن در موتورهای پمپ آب توضیحات مفصلی را ارائه کنیم. استفاده از روغن های مناسب با هر موتور پمپ دیزلی و بنزینی و همچنین کیفیت آنها برای سلامت موتور امری ضروری می باشد. توجه داشته باشید که بعد از 20 ساعت کارکرد در صورت تازه بودن دستگاه و در دفعات بعدی هر 100 ساعت یکبار باید روغن را تعویض کنید.