معرفی دستگاه ضبط دوربین مداربسته و انواع آن
دستگاه ضبط دوربین مداربسته یک تجهیز الکتریکی برای ذخیره، مدیریت و پخش داده های ثبت شده است که علاوه بر موارد ذکر شده، کنترل، تنظیم و نظارت بر دوربین های مداربسته را برعهده دارد. از دستگاه رکوردر به منظور ثبت و ذخیره سازی داده های حاصل از نظارت دوربین مداربسته، استفاده می شود. در سیستم دوربین های نظارتی یا مداربسته تمامی دوربین ها به واسطه کابل یا به صورت بی سیم به این دستگاه ها متصل می شوند. بسته به نوع دوربین های مداربسته، دستگاه های ضبط تصاویر نیز متفاوت می باشند.
سیستم نظارتی دوربین مداربسته از بخش های مختلفی تشکیل می شود که با قرارگیری در کنار هم می توانند امنیت محیط را تضمین کنند. یکی از اصلی ترین تجهیزات قابل اتصال به دوربین مداربسته، دستگاه ضبط می باشد که قصد داریم شما را با نحوه کار آنها آشنا کرده، انواع دستگاه ضبط را معرفی کنیم و درباره نحوه عملکرد، تنظیمات و سایر موارد دستگاه ضبط یا رکوردر صحبت کنیم. اگر ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید، باعث افتخار ماست.
دستگاه ضبط دوربین نظارتی چیست و چگونه کار می کند؟
دستگاه ضبط دوربین مداربسته یک تجهیز الکتریکی برای ذخیره، مدیریت و پخش داده های ثبت شده است که علاوه بر موارد ذکر شده، کنترل، تنظیم و نظارت بر دوربین های مداربسته را برعهده دارد. از دستگاه رکوردر به منظور ثبت و ذخیره سازی داده های حاصل از نظارت دوربین مداربسته، استفاده می شود. در سیستم دوربین های نظارتی یا مداربسته تمامی دوربین ها به واسطه کابل یا به صورت بی سیم به این دستگاه ها متصل می شوند. بسته به نوع دوربین های مداربسته، دستگاه های ضبط تصاویر نیز متفاوت می باشند.
انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته
این دستگاه های ضبط با نام های DVR، NVR و XVR در بازار موجود هستند که انواع مختلف دستگاه های ضبط تصویر به حساب می آیند. رکوردهایی که می توانید با انواع دوربین های نظارتی ip و آنالوگ مورد استفاده قرار دهید، در سه دسته کلی زیر قرار می گیرند. در ادامه مهم ترین ویژگی ها و قابلیت های هریک از دستگاه های ضبط را مورد برسی قرار می دهیم.
ویژگی های دستگاه ضبط کننده تصویر DVR
- قابل استفاده در سیستم های امنیتی، نظارتی قدیمی تر
- امکان حذف کردن بخش ها یا لحظات مورد نظر از حافظه
- قابلیت کامکپت یا فشرده سازی داده های Save شده
- بهبود کیفیت تصاویر ضبط شده بر مبنای مگاپیکسل
- مجهز به ورودی و خروجی تصویر و صوت
- امکان اتصال به هارد به منظور ذخیره دیتاها
- امکان اتصال به دوربین با کابل آنالوگ
- تعداد کانال های موجود 4 تا 64 عدد
- ثبت داده ها در DVR به صورت دیجیتال
- قیمت مقرون به صرفه
معرفی دستگاه ضبط کننده تصویر NVR
- قابل استفاده برای دوربین های تحت شبکه
- قابل اتصال به دوربین از طریق بستر شبکه
- ذخیره سازی تصویر با فرمت دیجیتالی
- تعداد کانال های موجود 4 تا 128 عدد
- مجهز به پورت POE که موجب بی نیازی از منبع تغذیه مجزا می شود و می توان به واسطه کابل شبکه نیز از نیروی برق استفاده نمود.
- ورودی و خروجی صوت و تصویر با کیفیت بالا
- امکان ذخیره اطلاعات به صورت فشرده
- امکان حذف لحظات ثبت شده
- استفاده از هارد و بستر شبکه برای ذخیره نمودن داده ها
- در نقش یک پل ارتباطی در شبکه
- ساپورت پهنای باند شبکه (Bandwidth Network)
- پردازش هوشمند و حرفه ای تصاویر، کدگذاری آنها به کمک نرم افزارهای تعبیه شده در NVR
- مجهز به یک منوی کامل برای اعمال تنظیمات پیشرفته
11 قابلیت کلیدی دستگاه ضبط کننده تصویر XVR
- قابل استفاده برای دوربین های مداربسته آنالوگ و آی پی
- ارتقا یافته دستگاه ضبط dvr
- کاهش میزان حرارت فن به دلیل فن خنک کننده در داخل کیس
- کاهش صدا به دلیل طراحی ویژه محفظه و کیس دستگاه
- افزایش کیفیت عمومی دستگاه به واسطه منبع تغذیه قدرتمند
- امکان سوئیچ نمودن کابل ویدئو به منوی OSD
- قابلیت پردازش اتوماتیک داده ها برای اپراتور
- امکان ذخیره دیتاها در سریع ترین زمان ممکن
- تشخیص اتوماتیک سیگنال
- دستگاه XVR دارای قابلیت کنترل از راه دور
- دارای کابل کواکسیال و کابل شبکه
اجزای دستگاه ضبط تصاویر دوربین مداربسته
در هر رسیور یا رکوردر که متناسب با دستگاه دوربین مداربسته قابل استفاده است. شامل 13 بخش مختلف است که در ادامه همه موارد را نام می بریم.
- ورودی تصویر
- خروجی صدا
- ورودی صدا
- خروجی HDMI
- پورت شبکه (LAN)
- پورت USB
- ورودی های RS 485
- تغذیه ورودی دستگاه
- فن تهویه
- خروجی تصویر (Video Out)
- خروجی تصویر (VGA)
- ورودی و خروجی آلارم
- دکمه Power
راه های دریافت تصاویر از دستگاه ضبط دوربین مدار بسته
- به صورت با سیم (Wired): انتقال تصویر بر بستر سیم، به دو صورت کابل کواکسیال و کابل شبکه می باشد.
- به صورت بی سیم (Wireless): انتقال تصویر بی سیم، بر بستر امواج رادیویی می باشد.
روش های جایگزین دستگاه ضبط تصاویر
- استفاده از دوربین های بی سیم یا مجهز به قابلیت poe
- بکارگیری فضای ذخیره سازی ابری یا Cloud Storage
- ذخیره و انتقال تصاویر به کمک پورت
- اتصال دوربین به نمایشگر
- بکار گیری کارت حافظه
- استفاده از pc
مقایسه انواع دستگاه ضبط تصاویر
انواع این تجهیز می تواند در انواع مختلف دوربین های نظارتی متفاوت باشد. از این رو در صورت تمایل به مقاله تفاوت دوربین مداربسته آی پی و آنالوگ مراجعه نمایید. در جدول زیر یک مقایسه کلی در بین 3 نوع دستگاه ضبط را مشاهده می کنید.
نوع دستگاه رکوردر | XVR | NVR | DVR |
موارد استفاده | ضبط تصاویر دوربین های تحت شبکه، آنالوگ | ضبط تصاویر دوربین های تحت شبکه | ضبط تصاویر دوربین های آنالوگ |
نوع کابل انتقال | کابل کواکسیال و شبکه | کابل شبکه | کواکسیال |
رزولوشن قابل پشتیبانی | حداکثر 8 مگاپیکسل | 4K | حداکثر 5 مگاپیکسل |
ظرفیت هارد | حداکثر 12 ترابایت | حداکثر 12 ترابایت | حداکثر 6 ترابایت |
فرمت های قابل پشتیبانی | CVBS و TVI یا CVBS و CVI/IP | IP | CVBS و TVI یا CVBS و CVI |
انواع تنظیمات دستگاه های ضبط تصاویر
- ضبط تصاویر بر اساس حسگرها: اگر دوربین های مدابسته مجهز به سنسور های دما یا رطوبت و غیره باشند، می توان به منظور عدم اشغال فضای ذخیره سازی با تصاویر غیر ضروری، تنظیمات را بر اساس عمکرد این سنسورها تنظیم کرد.
- ضبط دائمی (Continuous): در این نوع تنظیمات، تمام تصاویر گرفته شده توسط دوربین های مداربسته ضبط می شوند که مناسب محیط های پرتردد می باشد. برای استفاده از این تنظیمات باید فضای ذخیره سازی زیادی در دسترس باشد.
- ضبط بر اساس تشخیص حرکت (Motion Detection): این تنظیم، ضبط تصاویر را بعد از تشخیص حرکت فعال می کند که چند لحظه قبل و بعد از حرکت هم ضبط می شود. از این روش برای محیط های کم تردد استفاده می شود. از مزیت های این روش عدم اشغال بیهوده فضای ذخیره سازی و امکان دستیابی به تصاویر در زمان کمتر می باشد.
- ضبط بر اساس تنظیم زمان بندی: این تنظیم، ضبط تصاویر را بعد از تشخیص حرکت فعال می کند که چند لحظه قبل و بعد از حرکت هم ضبط می شود. از این روش برای محیط های کم تردد استفاده می شود. از مزیت های این روش عدم اشغال بیهوده فضای ذخیره سازی و امکان دستیابی به تصاویر در زمان کمتر می باشد. در این روش می توان در زمان های مختلف تنظیمات گوناگونی را تعریف کرد به عنوان مثال در بازه زمانی که رفت و آمد زیاد است ضبط دائمی و در بازه زمانی که تردد کمتر است، تنظیمات ضبط بر اساس تشخیص حرکت را تعریف کرد.
5 نکته کلیدی در زمان انتخاب دستگاه ضبط تصاویر
- تعداد کانال های دستگاه ضبط تصاویر: تعداد کانال دستگاه ضبط نشان دهنده تعداد دوربین هایی است که می توان به رکوردر وصل نمود.
- ظرفیت ذخیره سازی داده ها در دستگاه ضبط: میزان ظرفیت ذخیره سازی داده ها در دستگاه ضبط یک فاکتور مهم محسوب می شود. هرچه تعداد کانال های دستگاه ضبط کننده بیشتر باشد معمولا از ظرفیت ذخیره سازی بالاتری برخوردار است. اگه قصد محاسبه ظرفیت ذخیره سازی را دارید، از فرمول زیر قابل محاسبه است. همچنین عوامل بسیاری در پر شدن زودهنگام حافظه دستگاه نیز موثر هستند که شامل کیفیت تصاویر قابل ضبط، ذخیره تصاویر به همراه صدای ضبط شده و تعداد دوربین متصل به دستگاه ضبط می باشد.
- تعداد و ظرفیت هاردیسک های قابل اتصال به دستگاه ضبط: در هاردهای خریداری شده غالبا به سرعت فضای ذخیره سازی اشغال می شود و در زمان بازبینی، انبوهی از داده ها را خواهیم داشت. از مهم ترین عواملی که باعث پر شدن سریع هارد دستگاه ضبط می شود می توان به تعداد دوربین هایی که به دستگاه ضبط متصل هستند، کیفیت ثبت تصاویر و فریم آنها، نحوه فشرده سازی و سایر عوامل محیطی اثر گذار اشاره کرد.
- سطح کیفی تصاویر ثبت شده: میزان کیفیت تصاویری که دستگاه ضبط قابلیت ذخیره سازی آن را دارد، وابسته به کیفیت دوربین می باشد. از این رو اگر سطح کیفی تصاویر دوربین بالاتر از دستگاه رکوردر باشد. در نهایت تصاویری با کیفیت پایین تر در دستگاه رکوردر ذخیره می شوند. تصاویر خروجی در انواع مختلف رکوردها به دو صورت HDMI و VGA به دست می آید. همچنین تعداد پورت و نوع پورت های تعبیه شده بر روی بدنه دستگاه در انواع و برندهای مختلف این تجهیز می تواند متفاوت باشد.
- فرمت فشرده سازی تصاویر در دستگاه های ضبط مختلف: نوع فرمت ذخیره سازی داده ها و تصاویر در رکوردر، از بارزترین ویژگی ها به حساب می آید و موجب کاهش هزینه های پهنای باند می شود. در نظر داشته باشید با استفاده از فشرده سازی، حجم تصاویر بدون افت کیفیت کاهش می یابد و طی فرایند فشرده سازی می توان مدت زمان ذخیره تصاویر را کم نمود. از مهم ترین فرمت های فشرده کردن تصویر می توان به مواردی نظیر H.265، H.265+، H.264 و H.264+ اشاره نمود.
- مدیریت تصاویر ثبت شده: کاربر به راحتی می تواند بر حسب بازه های زمانی مشخص و رویدادهایی از پیش تعیین شده که بر حسب دسته بندی های مختلف صورت می گیرد، تصاویر را به صورت بهینه تر مدیریت و ذخیره سازی کند.
*پس توجه نمایید در زمان خرید، ظرفیت دلخواه را تهیه نمایید و از تعداد هارد قابل اتصال به دستگاه ضبط مطمعن شوید.
* ظرفیت ذخیره سازی کل دستگاه = تعداد هارد قابل پشتیبانی دستگاه * ماکسیمم ظرفیت هر هارد
کلام آخر
این مقاله شامل دیتاهای مختلفی در خصوص انواع دستگاه رکوردر تصاویر ثبت شده دوربین های نظارتی یا مداربسته بود. با بررسی جزئی و بیان ویژگی های انواع این تجهیز، قصد داشتیم که یک دید کامل برای شناخت دستگاه ضبط تصاویر به شما عزیزان ارائه نماییم. امید است با خواندن این مقاله سوالات شما رفع گردد.