کولر گازی (اسپلیت)
کولر گازی یکی از تاثیر گذارترین و جدید ترین تجهیزات HVAC در گرمایش و سرمایش فضاهای داخلی محسوب می شود. در واقع این دستگاه ها، دمای محیط را به دمای دلخواه شما کاهش یا افزایش می دهند. از ویژگی های کولر گازی می توان به صدای کم در حین کار، طول عمر بالا و مصرف بهینه برق اشاره نمود.
اسپلیت یا کولرگازی دما، رطوبت، ذرات گرد و غبار را کاهش می دهد. افراد دارای حساسیت یا کسانی که بیماری تنفسی دارند، می توانند از انواع کولر گازی مجهز به فیلتر و تصفیه هوا استفاده کنند. از این رو کولر گازی در چند سال اخیر بسیار مورد استقبال قرار گرفته است که علاوه بر مطالعه این صفحه می توانید برای اطلاع بیشتر در مورد کولر گازی به مقاله کولر گازی چیست؟ مراجعه نمایید.
انواع کولر گازی (اسپلیت)
هایپر صنعت فامکو با دو دهه تجربه در صنعت تهویه مطبوع ارائه دهنده اسپلیت یا کولرگازی در قالب انواع زیر می باشد:
- کولر گازی دیواری
- کولر گازی پرتابل
- کولر گازی ایستاده
- کولر گازی سقفی
- کولر گازی پنجره ای
از نظر تعداد یونیت ها نیز می توان کولر گازی ها را به دسته های زیر هم تقسیم کرد:
- کولر گازی تک یونیت (پنجره ای، پرتابل)
- کولر گازی دو یونیت (دیواری، ایستاده، کاستی)
- کولر گازی مولتی اسپلیت (مولتی پنل)
در ادامه متن به شرح ویژگی های مختصری از هر کدام از انواع ذکر شده می پردازیم.
کولر گازی دیواری
اسپلیت دیواری و اسپلیت ایستاده از یک کندانسور و یک پنل داخلی تشکیل شده اند که برای اتصال به یکدیگر نیاز به لوله کشی دارند توجه به این نکته لازم است که این لوله ها باید از جنس مس باشند. برق مورد نیاز برای اسپلیت های دیواری معمولا تک فاز 280 ولت می باشد.
کولر گازی پنجره ای
کولر گازی پنجره ای جزو ابتدایی و ساده ترین انواع اسپلیت گازی یا کولر گازی است. تمامی اجزای این سیستم به صورت یکپارچه بوده، بدین معنی که کمپرسور و فن در یک پک قرار دارند.
کولر گازی ایستاده
کولر گازی ایستاده از لحاظ ظاهری بزرگ تر از اسپلیت پرتابل و اسپلیت دیواری است اما اسپیلیت ایستاده پر قدرت تر بوده و برای محیط های وسیع و در مقیاس صنعتی به کار گرفته می شود.
کولر گازی پرتابل
اگر فضای محدودی دارید و امکان لوله کشی برای شما موجود نمی باشد یا نیاز به جابجایی کولر گازی دارید، به منظور سرمایش و گرمایش می توانید از کولر گازی پرتابل استفاده کنید.
کولر گازی کاستی (سقفی)
کولر گازی کاستی یک سیستم سرمایش و گرمایش دو تکه بوده و در انواع یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه موجود می باشد. این کولر گازی می تواند ظرفیتی تا 60000 بی تی یو داشته باشد.
اسپلیت ژئوترمال
احتمالا همه اصطلاح گرمایش از کف را شنیده اند، در این نوع کولر گازی سرمایش از کف اتفاق می افتد، در عمق 3 متری زمین دما همیشه ثابت (18 درجه سانتیگراد) بوده که از این مسئله می توان سرمایش و گرمایش فضا را تامین کرد.
کولرهای گازی ژئوترمال با استفاده از عایق کردن زمین کار می کنند، در واقع زمین در فصول سرد و گرم سال به ترتیب در نقش سرماگیر و گرماگیر می باشد. این نوع کولر های گازی دارای قدرت خنک کنندگی بالایی می باشند که در آنها از فناوری زمین گرمایی استفاده شده تا بیشترین بهره وری را داشته باشند.
کولرهای گازی ژئوترمال برای کار خود به پمپ حرارتی و لوله دفن شده در زمین نیاز دارند. پمپ در این نوع کولر گازی، سیال را تحت عنوان مبدل حرارتی جهت جذب یا استخراج گرما به گردش در می آورد.
کولر گازی هیبریدی یا دوگانه سوز
این نوع کولر گازی دوگانه سوز بوده یعنی از منابعی مانند سوخت فسیلی و پمپ حرارتی یا فن گازی و پمپ حرارتی برای گرمایش و سرمایش محیط استفاده می کند. پمپ در کولر گازی هیبریدی باعث می شود کولر عملکردی به مراتب بهتر و به صرفه تر داشته باشد زیرا مصرف آب و برق آن نسبت به سایر کولرها کمتر است. قدرت خنک کنندگی این کولر گازی بسیار بالا است و همچنین در فصل سرما نیز با عملکرد گرمایشی خود دمای مطلوبی به فضا می بخشد.
کولر گازی هوشمند
امروزه هوشمند سازی ساختمان در بخش تهویه مطبوع با استقبال زیادی روبرو شده است. کولرهای هوشمند یکی از تجهیزات تهویه مطبوع هوشمند هستند که همراه ترموستات یا کنترل کننده ارائه می شوند. می توان کولرهای هوشمند را برای راحتی و صرفه جویی در هزینه ها به گونه ای تنظیم کرد تا قبل از ورود به محل، دما را به حد مطلوب رسانده و پس از خارج شدن آخرین فرد آن را خاموش نماید.
انواع کولر گازی بر اساس ظرفیت
یکی از متداول ترین روش های شناخت و دسته بندی کولرهای گازی، تقسیم بندی آنها براساس ظرفیت است. کولرهای گازی عموما براساس ظرفیت به صورت زیر دسته بندی می شوند. لازم به ذکر است که تمامی مدل های کولر گازی می توانند در ظرفیت های مختلف تولید شوند.
- کولر گازی 8000
- کولر گازی 9000
- کولر گازی 12000
- کولر گازی 24000
- کولر گازی 30000
- کولر گازی 36000
- کولر گازی 48000
- کولر گازی 55000
- کولر گازی 60000
انواع کولر گازی براساس نوع ساخت
کولر های گازی با توجه به طراحی و نوع ساخت به سه دسته یک تکه، دو تکه و مولتی پنل یا چند تکه تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم.
کولر گازی یک تکه
کولر های گازی یک تکه تمامی تجهیزات آن به صورت یکپارچه می باشد و محل نصب آن داخل خانه است کولر گازی پرتابل و کولر گازی پنجره ای از این نوع می باشند.
کولر گازی دو تکه
کولر گازی دو تکه یا اسپلیت ها در این دسته قرار می گیرند که از دو تکه یعنی اواپراتور (یونیت داخلی) و کندانسور (یونیت خارجی) تشکیل شده است. معمولا یونیت های خارجی دارای سر و صدای بیشتری نسبت به یونیت داخلی می باشند. یونیت داخلی هم به دلیل نصب در فضای داخلی دارای ظاهر زیبا و صدای کمتری است.
کولر گازی چند تکه یا اسپلیت مولتی پنل
کولر گازی مولتی پنل با قدرت بیشتری نسبت به کولر گازی یک تکه یا دو تکه کار می کند و برای فضاهایی با متراژ وسیع توصیه می شود. در این نوع کولر گازی یک یونیت خارجی به چندین یونیت داخلی متصل شده و دمای مطلوبی را در تابستان و زمستان فراهم می کند. از کولر های گازی چند تکه می توان به کولر گازی مرکزی اشاره کرد.
این کولرها که به نام مولتی اسپلیت نیز شناخته می شوند که شامل یک یونیت خارجی و چندین یونیت داخلی (معمولا دو یا سه عدد) هستند. این کولرها بر خلاف داکت اسپلیت، نیازی به کانال کشی ندارند و می توانند همزمان سرمایش یا گرمایش چند محیط را فراهم کنند.
کولر گازی براساس میزان مصرف انرژی
کولرهای گازی را از نظر چگونگی مصرف انرژی می توان به دو دسته اینورتردار و بدون اینورتر تقسیم بندی کرد:
کولر گازی اینورتر
این کولرگازی که در چند سال گذشته طرفداران زیادی در بازار کولرهای گازی به خود اختصاص داده با استفاده از اینورتر باعث صرفه جویی 30 تا 60 درصدی در مصرف انرژی و در نتیجه کمتر شدن هزینه ها می شود. کولرگازی اینورتر به دلیل داشتن اینورتر در تمام طول کارکرد خود با تمام توان کار نمی کند یعنی اینورتر با بررسی فرکانس یونیت خارجی دور موتور را تنظیم می کند.
یکی از مهمترین مزیت های کولر گازی اینورتر این است که امکان نصب در مکان هایی که برق خود را از پنل های خورشیدی می گیرند، دارد. سازگاری کولرگازی با انرژی خورشیدی یکی از برتری های این مدل اسپلیت در مقابل نوع معمولی آن است. در مورد کولرگازی اینورتردار به صورت جامع و کامل در مقاله کولرگازی اینورتردار چیست؟ توضیح داده شده است که در صورت تمایل می توانید مطالعه نمایید.
کولر گازی بدون اینورتر یا معمولی
کولر گازی بدون اینورتر یا معمولی در دو حالت صفر یا صد کار می کند یعنی در حالت اول موتور در بالاترین توان خود کار می کند و در حالت دوم موتور کاملا غیر فعال است، این عملکرد به مرور زمان باعث آسیب به قطعات کولر گازی می شود. این نحوه عملکرد کولر گازی معمولی بر تهویه فضا نیز اثر می گذارد یعنی در فضاهایی که این نوع اسپلیت نصب است هوا به صورت دائم در حال کاهش یا افزایش است و تهویه مطلوبی را فراهم نمی کند.
حتما با خواندن مطالب فوق به تفاوت های بین کولرگازی اینورتر و معمولی پی برده اید در مقاله تفاوت کولر گازی معمولی با اینورتردار تمامی تفاوت های این دو دستگاه را بررسی کرده ایم.
انواع کولر گازی براساس کلاس آب و هوایی
محل نصب کولر گازی یکی از اولین سوال هایی است که در حین خرید کولر گازی باید به آن پاسخ داده شود زیرا کولرهای گازی تا یک حداکثر دمایی را می توانند تحمل کنند، این تقسیم بندی کولر گازی براساس کلاس آب و هوایی یعنی T1 برای آب و هوای معتدل، T2 برای آب و هوای سردسیر و خنک، T3 برای آب و هوای حاره ای و گرمسیر انجام می شود.
معرفی برندهای کولرگازی
برند های معتبر ایرانی و خارجی زیادی اقدام به تولید کولرهای گازی نموده اند که هر کدام با اضافه کردن امکاناتی جدید سعی در رقابت با یکدیگر دارد که در مقاله بهترین برندهای کولرگازی به تمامی برند های این محصول اشاره شده است اما از برندهای پرطرفدار کولر گازی می توان به ایران رادیاتور، گرین، گری، جنرال، وستن ایر و غیره اشاره کرد. کولرهای گازی با برندهای مختلف و در ظرفیت های متنوع ارائه می شوند تا پاسخگو نیاز تمامی مصرف کننده ها باشند.
انواع کولر گازی براساس نوع کمپرسور
در کولر های گازی با توجه به کاربرد و منطقه نصب کمپرسور متفاوتی در نظر گرفته شده است. کمپرسورهایی که کولرهای گازی استفاده می شود شامل کمپرسور پیستونی، اسکرال و روتاری می باشد.
- کمپرسور پیستونی کولر گازی
کمپرسور پیستونی یکی از قدیمی ترین کمپرسورهای استفاده شده در کولرگازی می باشد که با حرکت رفت و برگشتی خود مبرد را منتقل کرده و با حرکت پیستون رو به پایین، مبرد را متراکم نموده و با فشار زیاد به کولر گازی می فرستد.
- کمپرسور اسکرال (مارپیچی) کولر گازی
کمپرسور اسکرال با توجه به داشتن دو صفحه مارپیچ و متحرک کار می کند یعنی صفحه مارپیچ متحرک گاز را فشرده کرده و به طرف خروجی ارسال می کند. کمپرسور اسکرال در کولر گازی سر و صدای کمتری دارد و همچنین نسبت به سایر کمپرسورها دارای راندمان کاری بالاتری می باشد.
- کمپرسور روتاری کولر گازی
این نوع کمپرسور در داخل خود دارای شیارهای خاصی می باشد که مبرد با تیغه موجود در این شیار ها می چرخد و فشرده می شود و پس از طی کردن این مراحل به سمت خروجی می رود. مصرف بهینه، صدای کم و راندمان بالا نسبت به نوع پیستونی از مزیت های کمپرسور روتاری کولر گازی می باشد.
نحوه انتخاب کولر گازی
امروزه با گرم شدن کره زمین و البته گرم تر شدن فصول تابستان وجود کولر حتی در مناطق سردسیر زمین نیز ضروری به نظر می رسد. در سال های اخیر در بحث سرمایشی در ایران، کولر گازی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که هنوز اقدامی برای سیستم برودتی منزل و محل کار خود نکرده اید و تمایل به استفاده از کولر های آبی ندارید، یا اینکه شرایط اقلیمی محل زندگیتان استفاده از کولر های آبی را سخت کرده است، بدون تردید استفاده از کولرهای گازی گزینه بسیار مناسبی می باشد.
گروهی به اشتباه گمان می کنند که هزینه ای که بابت یک کولر اسپلیت پرداخت می کنند، بیش از مبلغ یک کولر آبی است. اما در واقعیت اینطور نیست، مثلا شما هزینه ای که بابت یک کولر آبی 6000 پرداخت می کنید تقریبا با خرید یک کولر گازی برابر است، بنابراین با خیال راحت از خرید خود مطمئن باشید. همچنین می توانید برای راهنمایی بیشتر جهت انتخاب و خرید کولر گازی به صفحه نحوه انتخاب کولر گازی یا اسپلیت مراجعه نمایید، در این صفحه به تفکیک متراژ، توان مورد نیاز برای خریداری کولر گازی بیان شده است.
نکات نصب کولر گازی
نکاتی که باید هنگام نصب کولر گازی به آنها توجه داشته باشید:
- فاصله بین یونیت بیرونی و یونیت داخلی را حتما اندازه گیری کنید، معمولا جهت بازدهی بهتر این فاصله بین 10 تا 22 متر می باشد، در صورتی که این فاصله از این مقدار کمتر یا بیشتر بود حتما به کارشناسان ما اطلاع دهید.
- اگر لوله کشی بین کندانسور بیرونی و یونیت داخلی قبلا وجود داشته حتما هنگام خرید اسپلیت جدید، سایز لوله هارا بررسی کنید تا هنگام نصب دچار مشکل نشوید.
- حتی المقدور سعی کنید در محلی که سایه است کندانسور را قرار دهید زیرا باعث می شود بازدهی کندانسور بالاتر برود و گرد و غبار کمتری وارد کندانسور شود، از طرفی به دلیل انرژی کمتری که موتور جهت خنک کردن محیط مصرف می کند مصرف برق نیز کاهش پیدا می کند.
- در نظر گرفتن محلی برای خروجی قطرات آب از پنل داخلی اسپلیت الزامی می باشد.
- جهت جلوگیری از خطرات ناشی از خاموش شدن شعله گاز بوسیله جریان هوای کولر، نصب هر گونه اسپلیت یا کولر گازی در آشپزخانه مجاز نمی باشد. نصب اسپلیت ها حتی در فضای روبروی آشپرخانه نیز ممنوع بوده و بیشتر شرکت ها در صورت مشاهده این موضوع دستگاه را از گارانتی نیز خارج می نمایند.
- کولر گازی (اسپلیت) یا کولر دوتیکه شامل دو قسمت جدا از هم می باشد که توسط لوله های رابط بهم اتصال دارند. قسمت اول که داخل خانه یا مغازه نصب می شود را یونیت داخلی یا اواپراتور یا پنل داخلی می گوییم. قسمتی که بیرون و در هوای آزاد نصب می شود را یونیت خارجی یا کندانسور و یا کمپرسور می گوییم. در مورد یونیت داخلی چند نکته لازم است گفته شود، محل نصب یونیت داخلی باید بیشترین دید فضای اتاق را داشته باشد و از کف اتاق ۱۹۰ سانتیمتر تا ۲۲۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد، و البته از سقف نیز حداقل ۱۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد. در مورد یونیت خارجی که بسیار مهمتر است باید توجه داشت که حتما در فضای باز و مسیر طبیعی باد باشد تا با انتقال راحت تر گرمای کندانسور به محیط بیرون و هوای ازاد بازدهی بهتری را از کولر گازی داشته باشیم.
نکته مهم: دمای کارکرد محیط بیرون رابطه مستقیم با کارکرد کولر گازی دارد. و البته محدودیت برای کولر گازی های معمولی مخصوص مناطق معتدل حداکثر دمای هوای بیرونی ۵۵ درجه سانتیگراد می باشد ولی برای کولر گازی های اینورتر دار ۴۸ درجه سانتیگراد می باشد. یعنی کولر گازی های اینورتر دار به گرمای محیط بیرونی حساس تر می باشند.
به عبارت دیگر اگر دمای هوای محیط بیرونی بیش از ۵۵ درجه سانتیگراد شود تمامی کولر های گازی معمولی دارای افت راندمان خواهند شد البته این دما برای کولرگازی های اینورتر ۴۸ درجه سانتیگراد می باشد. البته این کولر گازی ها برای مناطق معتدل طراحی شده اند و برای مناطق گرمسیری یا حاره ای کولر گازی تروپیکال طراحی شده است که تا دمای ۶۰ درجه سانتیگراد هم پاسخگو بوده و دچار افت فشار نخواهد شد.
- تمام دستگاه های کولر گازی محدودیت فاصله یونیت داخلی و خارجی در طول کل و اختلاف ارتفاع دارند. که این محدودیت برای برند های مختلف تفاوت دارد و البته بسیار مهم است. هرچقدر طول لوله کشی بیشتر باشد بازدهی کولر کمتر و مصرف برق آن نیز بیشتر خواهد شد. لذا لازم است قبل از خرید کولر گازی حتما این محدودیت های لوله کشی بررسی شود. به طور کلی حداکثر طول لوله میان دو یونیت باید در کولر گازی های مختلف به میزان زیر باشد:
ظرفیت (بی تی یو) | حداکثر طول لوله رابط دو یونیت (متر) |
9000 | 6 |
12000 | 10 |
18000 | 12 |
24000 | 15 |
32000 | 18 |
40000 تا 90000 (ایستاده) | 20 تا 25 |
- در مورد لوله های ارتباطی باید دانست که دو لوله رابط یکی لوله خط رفت گاز مبرد یا مایع و لوله برگشت گاز مبرد یا مایع، که سایز لوله رفت همیشه کوچکتر از لوله برگشت گاز مبرد می باشد و به لوله ساکشن نیز معروف است. هرگونه تغییر ابعاد در این دو لوله اثر نامطلوب در کارایی دستگاه کولر گازی و راندمان نهایی دستگاه خواهد داشت.
نکته مهم: تغییر سایز لوله های کولر گازی اینورتر توسط تمامی شرکت های گارانتی دهنده ممنوع اعلام شده است زیرا با تغییر سایز لوله ها، باعث افزایش و یا کاهش فشار گاز در سیکل و یا حتی کاهش مقدار مبرد مورد نیاز کمپرسور خواهد شد که این قضیه به کمپرسور آسیب زیادی زده و منجر به سوختگی آن خواهد شد، همچنین برای راهنمایی تخصصی تر می توانید به لینک های زیر مراجعه نمایید.
گارانتی و ضمانت کولر گازی
شروع ضمانت نامه های اسپلیت اغلب شرکت ها دارای سه گزینه است:
- از تاریخ صدور فاکتور
- از تاریخ نصب کولر گازی
- از تاریخ تولید کولر گازی
طرز کار کولر گازی
در کولرهای گازی از گازهای مبرد مختلفی می توان استفاده کرد. البته امروزه به دلایل زیست محیطی و برای حافظت از کره زمین، بیشتر از گاز مبرد R410A استفاده می شود که دوستدار محیط زیست می باشد. اما در برخی از کولرهای گازی همچنان از گاز مبرد R22 استفاده می شود. یونیت ها توسط دو لوله ترجیحا مسی، به یکدیگر مرتبط می شوند. لوله کوچکتر (لوله رفت) گاز مبرد سرد را از کندانسور به اواپراتور و لوله بزرگتر (لوله برگشت) گاز مبرد گرم را از اواپراتور به کندانسور منتقل می کند. نحوه عملکرد کولر گازی در دو حالت سرمایش و گرمایش متفاوت است. همچنین برای مطالعه طرز کار کولر گازی به زبان ساده می توانید به صفحه نحوه عملکرد کولر گازی مراجعه نمایید.
حالت سرمایش
در حالت سرمایش، گاز مبرد داخل لوله ها توسط کمپرسور به کندانسور منتقل و در کندانسور فشرده می شود. این گاز فشرده شده با استفاده از لوله های مویین به سمت یونیت داخلی حرکت می کند. در یونیت داخلی، فشار گاز مبرد توسط شیر انبساط کاهش یافته و سپس به اواپراتور منتقل می شود. گاز پس از کاهش فشار وارد فین های اواپراتور (گلدن فین یا آلومینیوم) می شود. فن تعبیه شده در پشت اواپراتور، هوای خنک را به داخل محیط هدایت و هوای گرم محیط را جذب می کند. این گاز منبسط شده مجددا برای فشرده شدن، از طریق لوله برگشت وارد یونیت خارجی (کمپرسور) شده و سیکل تبرید به همین صورت تکرار می شود.
یونیت داخلی به وسیله الکتروموتور و بلوور تعبیه شده، باد خنک را به محیط منتقل می نماید. فیلترهای لحاظ شده در مسیر مکش هوا و هوای دمیده شده تمیز، باعث فیلتراسیون هوای محیط و کنترل میزان رطوبت می گردد.
حالت گرمایش
برای ایجاد گرما توسط کولر گازی، یک شیر چهار طرفه درون آن تعبیه شده است. در این حالت، مبرد درون کمپرسور گرم شده و توسط شیر چهارطرفه به داخل اواپراتور هدایت می شود. فن پشت اواپراتوار، هوای گرم شده را از درون یونیت داخلی به داخل محیط مورد نظر منتقل می کند. بنابراین، بر خلاف حالت سرمایش، مبرد دیگر وارد کندانسور نمی شود.
مزایای استفاده از سیستم اسپلیت
استفاده از کولر گازی یا اسپلیت هم مانند سایر تجهیزات برقی دارای مزایا و معایبی می باشد که در ادامه به برخی از مزایای این محصول اشاره کرده ایم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید به صفحه مزایا و معایب کولر گازی مراجعه نمایید.
- کاهش آلودگی هوا در محیط به دلیل داشتن فیلترهای ضد آلرژی
- ظرفیت بالا برای گرم و سرد کردن محیط در نظر گرفته شده
- قابلیت نصب جداگانه برای هر واحد ساختمانی
- دارای ترموستات دمایی برای کنترل دمای محیط، این مزیت باعث می شود تا هر زمان کسی در محل نبود سیستم کار نکند که باعث صرفه جویی در هزینه و انرژی می شود.
- خنک کردن تمام فضا در مدت زمان کم و به طور یکنواخت
- نصب و راه اندازی آسان
قیمت کولر گازی
کولرهای گازی با توجه به میزان ظرفیت و نوع آنها که ممکن است کولر گازی پرتابل، دیواری، ایستاده و پنجره ای باشد از قیمت های مختلفی برخوردار هستند که شما می توانید برای دریافت مشاوره و اطلاع از قیمت کولرگازی های مختل با کارشناسان فروش هایپر صنعت فامکو تماس حاصل نمایید.
دیـــدگاهها
شما هم درباره این کالا دیدگاه ثبت کنید.