هگزا متا فسفات سدیم چیست؟

هگزا متا فسفات سدیم چیست؟

این ترکیب یک نمک با فرمول شیمیایی 6(NaPO3) می باشد که یکی از پلیمرهای فسفات سدیم است.کشف این ماده به سال 1849 بر می گردد جایی که یک شیمی دان آلمانی به نام تئودور فلیتمن توانست اسید هگزامتافسفریک را نامگذاری کند و در سال 1963 اریش تیلو و اولریش شولکه موفق شدند با حرارت دادن تری متافسفات سدیم بی آب هگزا متا فسفات سدیم را تولید کنند.

در این مقاله به بررسی ویژگی ها، خواص و کاربرد های هگزا متا فسفات سدیم پرداخته و فرآیند های تولید و واکنش های انجام شده را مورد بررسی قرار می دهیم. با مطالعه این مقاله به شناخت جامع تری نسب به هگزا متا فسفات سدیم می رسیم.

بررسی ویژگی های هگزا متا فسفات سدیم

این ترکیب یک نمک با فرمول شیمیایی 6(NaPO3) می باشد که یکی از پلیمرهای فسفات سدیم است. کشف این ماده به سال 1849 بر می گردد جایی که یک شیمی دان آلمانی به نام تئودور فلیتمن توانست اسید هگزامتافسفریک را نامگذاری کند و در سال 1963 اریش تیلو و اولریش شولکه موفق شدند با حرارت دادن تری متا فسفات سدیم بی آب، هگزا متا فسفات سدیم را تولید کنند.

سدیم هگزا متا فسفات یک زنجیر پلیمری است که از زنجیره های تکراری واحدهای فسفات تشکیل شده است. این ترکیب خاصیت اسیدی داشته و به دلیل خاصیت منعقد کنندگی آن به عنوان دیسپرس کننده و امولسیون کننده در صنایع مختلف کاربرد دارد.

هگزا متا فسفات سدیم

خواص فیزیکی و شیمیایی

هگزا متا فسفات سدیم، جامدی بلوری به رنگ سفید است که در آب محلول می باشد اما در حلال های آلی نامحلول است. این ترکیب توانایی بسیار بالایی در جذب رطوبت هوا دارد و همچنین می تواند با یون های فلزی واکنش دهد که این ویژگی سبب شده از آن به عنوان یک عامل کیلیت ساز استفاده شود. این ماده اشتعال ناپذیر است.

واکنش ها و فرآیند تولید هگزا متا فسفات سدیم

برای تولید سدیم هگزا متا فسفات ابتدا مونو سدیم ارتوفسفات از طریق یک فرآیند حرارتی گرم می شود که حاصل آن تولید اسید سدیم پیرو فسفات است:

فرآیند تولید هگزا متا فسفات سدیم

با حرارت دادن محصول واکنش فوق یعنی اسید سدیم پیرو فسفات هگزا متا فسفات سدیم تولید می شود.

واکنش های هگزا متا فسفات سدیم

روش های دیگری نیز برای تولید این ماده وجود دارد:

با استفاده از واکنش بین کلرید سدیم و فسفریک اسید به این صورت که این دو ماده در نسبت های مساوی با هم مخلوط شده و با فرآیند پلیمریزاسیون ذوبی سدیم هگزا متا فسفات را تولید می کنند.

در روش دیگر سدیم هگزا متا فسفات از واکنش بین دو ماده شیمیایی سود پرک و فسفریک اسید در حضور اسید نیتریک که در انتهای واکنش، فرآیند آبگیری و آگلومریزاسیون و اقدامات دیگری صورت گرفته و هگزا متا فسفات سدیم تولید می شود.

فرمول شیمیایی

کاربرد هگزا متا فسفات سدیم

  • سدیم هگزا متا فسفات به عنوان عامل کیلیت ساز در تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد که باعث کاهش سختی آب می شود.
  • از این ماده به عنوان عامل پراکنده کننده وامولسیون کننده در صنایع غذایی استفاده می شود.
  • صنایع سرامیک
  • صنایع رنگ و رزین
  • صنایع شوینده و خمیر دندان
  • صنایع نفت و پتروشیمی
  • صنایع تولید کاغذ
  • صنایع کشاورزی
  • صنایع فلزی
  • صنایع داروسازی

نتیجه گیری:

هگزا متا فسفات سدیم یکی از مواد پرکاربرد در صنعت می باشد و به دلیل اینکه این ماده غیر سمی بوده و خطری برای سلامت انسان ندارد به راحتی می توان از آن در صنایع غذایی استفاده کرد.

پربازدیدترین مطالب

پمپ ها مدل ها و برند های مختلفی دارند. آنچه از پمپ ها انتظار می رود سیال را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال دهد در این رابطه مابین فشار و دبی پمپ رابطه معکوس وجود دارد. بدین مفهوم که؛ پمپ هایی که دبی زیادی را انتقال می دهند فشار کمتری تولید می کنند و برعکس آن نیز صادق است، یعنی پمپ هایی که فشار زیادی تولید می کنند دبی کمتری تولید می کنند. برای انتخاب یک پمپ اولین موضوع مقدار دبی و میزان فشار لازم است.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

منبع تحت فشار با نام های دیگری اعم از مخزن دیافراگمی یا منبع تحت فشار نیز شناخته می شود. چگونه باید این محصول را انتخاب نماییم؟ در زمان استفاده از این محصول چه نکاتی حیاتی می باشند؟

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

ماینر دستگاهی است برای استخراج بیت کوین که همان ارز دیجیتال است و توسط شرکت هایی چون BITMAIN که پیشتاز این نوع صنعت گردیده، تولید می شود.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

پرلیت یک نوع سنگ آتش فشانی از نوع سیلیکات بوده که به علت منجمد شدن گدازه های آتش فشانی مقداری آب (2 تا 5 درصد) در آن ذخیره می شود که توسط حرارت بین 400 تا 1300 درجه سانتی گراد آب موجود در داخل آن خارج شده و این عمل باعث می شود تا ماده خاکستری داخل آن تغییر رنگ داده و ماده ای سفید رنگ به نام پرلیت ایجاد گردد.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

محصولات قابل تولید با دستگاه تزریق پلاستیک صنعت رنگ، صنایع نظامی، صنایع ارتباطی، صنایع هوایی، صنعت راهسازی و شهرسازی، صنعت ساختمان، لوازم تزئینی، صنعت باغبانی و کشاورزی، صنعت خودرو و ...

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید

بهترین پمپ آب خانگی کدام است؟ معرفی کم صداترین، قویترین و بهترین پمپ آب خانگی و کشاورزی در ایران، در این مقاله به تفصیه به این مضوع پرداخته و بهترین پمپ ها را همچنین بر اساس نوع و توان معرفی می کنیم.

10 تیر , 1403 بیشتر بخوانید