دی اتیلن گلیکول چیست؟
این مقاله حاوی اطلاعات مفید و جامعی جهت آشنایی با دی اتیلن گلیکول می باشد. در این بخش با تعاریف و مشخصات دی اتیلن گلیکول آشنا می شویم همچنین فرایندهای تولید این ماده مورد بررسی قرار گرفته و کاربردهای آن در صنعت شناسایی شده اند. دی اتیلن گلیکول به عنوان یک محصول جانبی از فرایند تولید مونو اتیلن گلایکول حاصل می شود که هم خانواده مونو اتیلن گلایکول می باشد اما از نظر نقطه جوش، ویسکوزیته و چگالی، دی اتیلن گلایکول در نقطه بالاتری قرار دارد.
این مقاله حاوی اطلاعات مفید و جامعی جهت آشنایی با دی اتیلن گلیکول می باشد. در این بخش با تعاریف و مشخصات دی اتیلن گلیکول آشنا می شویم همچنین فرایندهای تولید این ماده مورد بررسی قرار گرفته و کاربردهای آن در صنعت شناسایی شده اند.
دی اتیلن گلیکول چیست؟
دی اتیلن گلیکول (DEG) یک ترکیب آلی با دو گروه اتیلن از خانواده گلایکول ها می باشد. این ماده بدون رنگ و بو می باشد که در دمای اتاق مایع است و به عنوان یک حلال صنعتی شناخته می شود.
خواص فیزیکی و شیمیایی
دی اتیلن گلیکول (DEG) دارای قدرت انحلال پذیری خوبی می باشد به صورتی که می تواند هم در آب و هم در حلال های آلی حل شود. دانسیته این ماده 117.1 گرم بر سانتیمتر مکعب بوده و دارای نقطه ذوب -10 درجه سانتیگراد و نقطه جوش 245.8درجهسانتی گراد می باشد. این ماده در دمای 227 درجه سانتیگراد دچار خود اشتعالی می شود و نقطه اشتعال آن در حضور عوامل حرارتی، 124 درجه سانتیگراد است. DEG به عنوان یک واکنش دهنده می تواند در تولید رزین های پلی استری نقش داشته باشد و جاذب خوبی برای رطوبت می باشد. این ترکیب همچنین قادر است که در دماهای پایین و زیر صفر نیز ویسکوزیته خود را حفظ کند.
فرایند تولید دی اتیلن گلایکول
دی اتیلن گلیکول محصول جانبی تولید مونو اتیلن گلایکول می باشد، یعنی در فرایند تولید مونو اتیلن گلایکول به عنوان یک محصول جانبی تولید می شود. پس تولید دی اتیلن گلایکول به تولید مونو اتیلن گلایکول وابسته است. در ادامه به بررسی فرایند تولید مونو اتیلن گلایکول می پردازیم. در حال حاضر تکنولوژی های زیادی برای تولید دی اتیلن گلایکول وجود دارد که عبارت اند از:
- روش هیدراتاسیون معمولی اتیلن اکساید (conventional EO hydration)
- روش هیدراتاسیون انتخابی اتیلن اکساید (selective EO hydration)
- روش داو (METEOR DOW trademark)
- روش امگا شل (OMEGA shell)
- Bio-ethanol-Ethylene-EO
- Glycerin/Sorbitol Hydrogenolysis (این روش در مراحل اولیه توسعه است.)
- روش تولید مستقیم مونو اتیلن گلایکول از سنتز گاز (Coal based oxalate ester)
مقایسه روش های مختلف تولید دی اتیلن گلایکول
- در روش اول مقدار زیادی دی اتیلن گلایکول و تری اتیلن گلایکول تولید می شود.
- در روش دوم مقدار مونو اتیلن تولیدی بیشتر است.
- روش های 1 تا 4 از طریق هیدراتاسیون اتیلن اکساید انجام می شوند.
- روش هیدراتاسیون معمولی اتیلن اکساید برای تولید مونو اتیلن گلایکول همچنان بیشترین ظرفیت تولید جهانی را به خود اختصاص داده است که بیشترین مقدار دی اتیلن گلایکول تولیدی نیز این روش می باشد.
کاربردهای دی اتیلن گلایکول
- دی اتیلن گلایکول به عنوان یک ماده حد واسط شیمیایی در واکنش تولید رزین های پلی استر غیر اشباع و نرم کننده ها استفاده می شود.
- خاصیت رطوبت گیری این ماده باعث شده است که در صنعت تولید تنباکو، تصفیه کاغذ، چوب پنبه، چسب و غیره مورد استفاده قرار گیرد.
- از این ترکیب در فرمولاسیون محصولات مراقبت شخصی استفاده می شود.
- در صنعت خودروسازی در تولید ضد یخ، مایعات ترمز هیدرولیک و غیره استفاده می شود.
- به عنوان مایع یخ زدای هواپیما استفاده می شود.
- ماده کمکی خرد کننده سیمان است.
- ماده اولیه در تولید پلاستی سایزرها می باشد.
- در صنایع نساجی به عنوان حلال رنگ نساجی و روان کننده کاربرد دارد.
- به عنوان حلال انتخابی در پالایش نفت قابل استفاده است.
نتیجه گیری
دی اتیلن گلیکول به عنوان یک محصول جانبی از فرایند تولید مونو اتیلن گلایکول حاصل می شود که هم خانواده مونو اتیلن گلایکول می باشد اما از نظر نقطه جوش، ویسکوزیته و چگالی، دی اتیلن گلایکول در نقطه بالاتری قرار دارد. بنابراین اطلاعات شما می توانید با در نظر گرفتن صنعتی که در آن تمایل و نیاز به استفاده از این حلال صنعتی را دارید، انتخاب مناسبی داشته باشید.