دلایل یخ زدگی کولر گازی
آیا تاکنون کولر گازی شما دچار یخ زدگی شده است؟ دلایل مختلفی منجر می شود که کولر گازی یا اسپلیت دچار یخ زدگی شود. در این مقاله قصد داریم مهم ترین علل این اتفاق را به صورت ریشه ای بررسی کرده تا بتوانید به راحتی آن را رفع نمایید.دلایل مختلفی می تواند منجر به یخ زدن کمپرسور کولر گازی شود که می توان ناشی از سرمای محیط یا سایر عوامل دیگر مانند مشکلات فنی زیر باشد.
آیا تاکنون کولر گازی شما دچار یخ زدگی شده است؟ دلایل مختلفی منجر می شود که کولر گازی یا اسپلیت دچار یخ زدگی شود. در این مقاله قصد داریم مهم ترین علل این اتفاق را به صورت ریشه ای بررسی کنیم تا با مطالعه مطالب قابل ارائه براحتی بتوانید مشکل یخ زدگی را رفع نمایید.
دلیل یخ زدگی کولر گازی
بررسی کارکرد کمپرسور به دلیل پنهان شدن در داخل اسپلیت کار آسانی نمی باشد اما با آشکار شدن چندین نشانه به راحتی می توان به این مسئله پی برد. هنگامیکه دستگاه کولر گازی یخ می زند نمی تواند عملکرد مطلوبی را ارائه دهد به عنوان مثال مدت زمانی که طول می کشد محیط را خنک کند، افزایش یافته یا اصلا به درستی خنک نمی کند. نشتی آب از جداره های اطراف اسپلیت نیز می تواند نشانه دیگری باشد که می توان آن را به یخ دگی اسپلیت نسبت داد و علت اصلی آن وجود توده یا برفک در حاشیه کمپرسور است و در صورت کنار زدن محفظه قابل مشاهده می باشد. یخ زدن کولر گازی در واقع شامل برفک زدن پنل داخلی اسپلیت یا یونیت خارجی آن می شود که در ادامه دلایل مختلف این امر را بررسی می کنیم و چون کولر گازی یکی از نجهیزات مهم در حوزه تهویه مطبوع می باشد. برطرف کردن این مشکل امری ضروری است.
علت یخ زدن کمپرسور کولر گازی
- بررسی مسدود بودن مسیر گردش هوا: در هنگام کار کمپرسور یا کندانسور، با کاهش دمای گاز مبرد مواجه می شویم. اگر مسیر گردش هوا در داخل محفظه اسپلیت مسدود شود، رطوبت در برخورد با لوله های سرد شده گاز مبرد دچار یخ زدگی شده و باعث ایجاد توده برفکی می شود. یا برای مثال در صورتیکه محدودیت در فضای نصب وجود داشته باشد یا جریان هوای کافی وجود نداشته باشد. همچنین کثیفی دریچه اسپلیت باعث جلوگیری از گردش هوای داخلی می شود و در مجموع خرابی اسپلیت منجر به یخ زدگی می شود.
- خرابی موتور فن: نقش فن خنک کنندگی بدنه کمپرسور می باشد و موجب ایجاد جریان هوای داخلی اسپلیت می شود. اختلال در عملکرد فن باعث مشکل در گردش هوای داخلی محفظه می شود. از این رو رطوبت موجود در برخورد با لوله های سرد گاز مبرد دچار یخ زدگی می شود. گاهی اوقات خود فن خراب شده که علت آن می تواند خرابی موتور الکتریکی فن باشد.
- خرابی پره ها: خمیدگی پره های کولر گازی می تواند باعث اختلال در عملکرد کولر گازی شود یا صدای تق تق به صورت مستمر می تواند ناشی از تراز نبودن پره های فن باشد که باعث گیر کردن به بدنه می شود.
- تنظیم نبودن یا خرابی ترموستات: ترموستات با مدیریت اسپلیت، آنرا بر روی یک دمای مناسب تنظیم می کند. در صورت خرابی ترموستات یا تنظیم نبودن آن، نمی تواند عملکرد مطلوب کمپرسور را موجب شود.
- وجود گرد و غبار فراوان در سطح کولر گازی: گرد و خاکی که بر دریچه دستگاه می نشیند در توزیع هوای سرد اختلال ایجاد می کند و به عبارتی باعث خرابی اواپراتور می گردد. از این رو جمع شدن گرد و غبار در داهل سیستم کندانسور باعث اختلال در تبادل حرارتی کولر گازی شده و یخ زدگی کمپرسور را به همراه دارد.
- نشت کردن گاز مبرد: گاز مبرد در یک سیکل بسته جریان دارد که پمپاژ آن توسط کمپرسور است. سپس از کویل کندانسور عبور کرده تا به تبادل حرارتی با جریان هوای محیط بپردازد و باعث ایجاد هوای خنک شود. کمبود این گاز باعث کاهش قابلیت خنک کنندگی شده و کمپرسور باید بی وقفه کار کند که در نهایت سرما بر بدنه نشسته و یخ می زند. پایین بودن سطح گاز مبرد یا کمبود آن باعث مشکل شده و باید در زمان انتقال مایع به گاز به میزان بیشتری منبسط شود و رطوبت موجود در کویل ها به سرعت منجمد شده یا یخ می زند. از دیگر دلایل این امر می توان به موارد زیر اشاره نمود.
*همچنین خرابی سیستم دیفراست نیز می تواند دلیل دیگری باشد. همچنین مهم ترین علت یخ زدن کولر گازی پنجره ای می توان به مواردی نظیر پایین بودن دمای هوا، کثیف بودن فیلترها، کمبودن مقدار گاز R410A و خرابی قطعات داخل تجهیز اشاره نمود.
دلایل یخ زدن پنل داخلی اسپلیت یا اواپراتور
- ضعف موتور فن داخلی سیستم
- عملکرد نامطلوب سنسورها
- گرفتگی مدار داخلی یونیت یا پنل داخلی
- بروز نشتی در کولر گازی
- تزریق بیش از حد مجاز گاز مبرد در هنگام شارژ اولیه دستگاه
- کمبود گاز مبرد
همچنین تمامی دلایل ذکر شده به علاوه قار گیری لوله ها در مجاروت سرما یا مسدود بودن لوله های رفت و برگشتی می تواند علت یخ زدن لوله رفت و برگشتی کولر گازی باشد.
8 دلیل کلی یخ زدگی کولر گازی
- خرابی برد الکترونیکی دستگاه: خرابی برد منجر به عدم عملکرد اتوماتیک موتور کولر می شود و در نتیجه در سنسور دمایی خلل ایجاد کرده و کنتاکور دچار اتصالی می شود یا کمپرسور نیم سوز می شود و در نتیجه موتور باید مستمر کار کند. سنسورهای NTC و PTC در این برد دچار اختلال شده و عدم کارکرد این قطعات باعث یخ زدگی می شود.
- کثیفی فیلتر هوا کولر گازی: نیاز است که فیلتر دستگاه به صورت دوره ای 1 الی 3 ماهه تعویض شده یا به صورت کامل تمیز شود و در صورت عدم این کار، جریان هوا به صورت صحیح در آن جریان پیدا نکرده و مشکل ساز می شود.
- خرابی یا آسیب دیدگی فن: خراب شدن فن موجب می شود که فن نتواند جریان مناسب و هوای کافی را در کولر به جریان در آورد. این امر از دیگر دلایل مهم یخ زدگی اسپلیت تلقی می شود. از این رو توصیه می شود در صورت مشاهده این مشکل با تعمیرکاران یا کارشناسان این حوزه تماس گرفته و از آنها برای رفع مشکل، راهنمایی بخواهید. فن دمنده (بلور فن) نقش دمندگی هوا را ایفا کرده و باعث توزیع هوای سرد در خانه می شود. هوای خنک یا گرم را می گیرد و به کمک فن، باعث گردش هوا می گردد. پس در صورت نیاز باید تعمیر یا تعویض شود.
- گرفتگی لوله تخلیه آب میعان: در سیستم تهویه مطبوع حاصل از فعالیت کولر گازی، هوای گرم درون خانه به بخش بیرونی منتقل می شود و این اتفاق فعالیت کولر گازی را تحت شعاع قرار می دهد. این رطوبت موجب می شود که فشار هوا به صورت متراکم در آمده و از طریق لوله به بیرون منتقل شود. پس حتما گرفتگی لوله را مورد بررسی قرار دهید. از نشانه های این اتفاق چکه آب می باشد که نشان دهنده خرابی لوله تخلیه آب است. برا رفع این مشکل گاها می توان لوله خروج را شستشو داده تا گرفتگی رفع گردد.
- کاهش گاز مبرد دستگاه کولر گازی: وقتی که گاز موجود در دستگاه کم می شود موجب یخ زدگی دستگاه شده و کمبود گاز کولر گازی باعث می شود که عملکرد صحیحی نداشته باشد و موجب کاهش فشار داخلی و در نهایت یخ زدگی بخار آب موجود می گردد. از دلایل اصلی این اتفاق اختلالات سیستم کولر گازی است و بهتر است متخصصین این حوزه بعد از بررسی مشکل در صورت نیاز به گاز آن اضافه کنند.
- گرفتگی سیستم تخلیه دستگاه: اگه مسیر تخلیه مسدود شده باشد موجب برگشت آب شده و با جذب گرما توسط مبرد، روی کویل ها یخ می زند. پس باید ظرف تخلیه را با آب و صابون به خوبی شستشو دهید.
- خراب شدنی کمپرسور: کمپرسور به عنوان قلب یک کولر گازی به حساب می آید. کمپرسوری که دچار اختلال شده باعث عدم به جریان دراوردن مبرد شده و باعث یخ زدگی کویل می شود.گاها مشاهده می شود که یخ زدگی در فصول مختلف سال می تواند رخ دهد که عمدتا در فصل تابستان و زمستان نیز دیده می شود.
- کارکرد مداوم و مستمر کولر گازی: وقتی که این تجهیز به صورت مستمر کار کند می تواند یخ زدگی را به بار بیاورد.
علت یخ زدن کولر گازی در زمستان
قصد داریم علت یخ زدن کمپرسور کولر گازی در زمستان را مورد بررسی قرار دهیم که در رابطه با این مسئله باید موارد زیر را در نظر گرفت.
- کاهش گاز مبرد
- خرابی ترموستات
- عملکرد یکسره کمپرسور
- خراب شدن اواپراتور
- نقض فنی مرتبط با سنسور بیرونی
- روشن نمودن دستگاه در هوای سرد
- مشکلات مربوز به شیر برقی کولرگازی
حل مشکل یخ زدگی کولر گازی در فصل زمستان
وقتی که از کولر گازی در فصل سرد به جای سیستم گرمایشی به عنوان کولر استفاده شود، این مسئله رخ می دهد. یخ زدگی در زمستان به دلیل سرمای زیاد در محیط خارجی رخ می باشد که فن کولر گازی در آن قسمت نصب شده است و با یخ زدن و منجمد شدن پمپ حرارتی سیستم، خود تجهیز نیز دچار یخ زدگی می شود. ساختار عملکردی پمپ به گونه ای است که حداکثر 90 دقیقه یکبار به حالت یخ زدایی می رود و با وارد کردن هوای خنک به فضای داخل، هوای گرم به سمت بیرون هدایت می شود. برای رفع این مشکل موارد زیر را بررسی نمایید.
- در ابتدا کولر گازی را خاموش نمایید.
- بعد از گذشت مدت زمان 2 الی 3 ساعت، فن سیستم را روشن کرده تا یخ زدگی ها به مرور برطرف شوند.
* گاها دیده می شود برای رفع این مشکل، افراد اقدام به ریختن آب گرم بر روی دستگاه می کنند که این کار اصلا صحیح نیست و باعث آسیب های جدی به دستگاه می شود.
علت یخ زدن کولر گازی پنجره ای در تابستان
دلیل یخ زدگی کولر گازی در این فصل می تواند به دلیل عدم جریان کافی هوا در محفظه اسپلیت یا اطراف کمپرسور باشد. در این حال کمپرسور به فعالیت خود ادامه داده و باعث تبادل حرارتی گاز مبرد شده و محیط کمپرسور را خنک نگه می دارد و با کاهش میزان جریان هوای، کمپرسور یخ می زند.
علت یخ زدن کولر گازی پنجره ای درشب
از عمده دلایل یخ زدن کولر در هنگام شب می توان به مشکلات موحود در قسمت کنتاکتور اشاره نمود. اگر این بخش دچار نقص فنی شود، می تواند دستگاه را منجمد کند. برای رفع آن ابتدا سیستم تهویه را خاموش کرده، سپس فن تجهیز را که در خارج ساختمان نصب می شود، بررسی نمایید. بعداز آب شدن یخ ها، تجهیز را مجددا راه اندازی نمایید.
چند راه حل کلیدی برای جلوگیری از یخ زدن کولر گازی
- تمیز نمودن پنل های موجود در دستگاه و بررسی تهویه صحیح آن
- تست کردن خازن کولر گازی یا تعویض آن
- بررسی لوله کمپرسور
- عدم استفاده از کولر گازی در دراز مدت در دماهای پایین
- تعمیر یا تعویض قطعات کمپرسور با شمورت متخصص
- گذاشتن کولر گازی در حالت فن در هنگام شب برای آب شدن یخ ها
- سرویس، تعمیر، نگهداری و مراقبت متداوم از کولر گازی
کلام آخر
در این مقاله درباره دلایل مختلف یخ زدگی کولر گازی صحبت کردیم و چندین راه کار مختلف را برای رفع مشکل بازگو کردیم. امید است با خواند این نکات مشکلات خود را در این حوزه رفع نمایید. همچنین در صورتیکه که با نشتی گاز در کولر گازی مواجه هستید، توصیه می شود به مقاله دلایل نشت گاز کولر گازی مراجعه نمایید. تا راه حل های رفع این مشکل را بیابید. همچنین از دیگر مشکلاتی که برای کاربران پیش می آید بوی بد این تجهیز می باشد. برای پیدا کردن راه حل این مشکل می توان به مقاله دلایل بوی بد کولر گازی، مراجعه نمایید.