قطعات کولر گازی
شناختن قطعات داخلی کولر گازی برای کسانی که از این دستگاه تهویه مطبوع استفاده می کنند امری بسیار ضرروی است زیرا با شناخت قطعات این محصول در صورت بروز مشکل می توان به راحتی عیب یابی و قطعه مورد نظر را را تعمیر یا تعویض نمود. هدف این مقاله آگاهی شما عزیزان از بخش های الکتریکی و مکانیکی می باشد همچنین با هر قطعه در یونت خارجی و داخلی اسپلیت ها هم آشنا می شوید.
شناختن قطعات داخلی کولر گازی برای کسانی که از این دستگاه تهویه مطبوع استفاده می کنند امری بسیار ضرروی است زیرا با شناخت قطعات این محصول در صورت بروز مشکل می توان به راحتی عیب یابی و قطعه مورد نظر را تعمیر یا تعویض نمود. هدف این مقاله آگاهی شما عزیزان از بخش های الکتریکی و مکانیکی می باشد همچنین با هر قطعه در یونت خارجی و داخلی اسپلیت ها هم آشنا می شوید.
قطعات کولر گازی
اجزای کولر گازی را می توان به روش های مختلف شرح داد در ابتدای مقاله به تفکیک قطعات مکانیکی و الکتریکی کولر گازی اسپلیت می پردازیم.
قطعات مکانیکی کولر گازی
از قطعات بسیار مهم کولرگازی می توان به اجزای مکانیکی آن اشاره کرد که در صورت عدم کارکرد صحیح آنها طول عمر دستگاه کمتر خواهد شد پس به صورت دوره ای به سرویس کولر گازی مخصوصا بخش مکانیکی آن بپردازید.
کمپرسور کولر گازی
کمپرسور که به آن موتور کولر گازی هم می گویند یک بخش بسیار مهم و حیاتی این دستگاه می باشد. کمپرسور تبرید که مناسب کولرهای گازی می باشد، گاز کم فشار و کم دما را از اواپراتور گرفته و به گاز پر فشار و با دمای بالا تبدیل و جابجا می کند. کمپرسورهای کولر گازی در سه نوع روتاری، پیستونی و اسکرال ساخته شده اند.
- کمپرسور روتاری: در کمپرسور روتاری یا دورانی یک محفظه برای فشرده سازی گاز و یک محفظه برای مکش گاز در نظر گرفته شده است. در این نوع کمپرسور چرخه سرما سازی به صورت پی در پی ادامه دارد.
- کمپرسور پیستونی: این کمپرسور پیستونی با استفاده از یک پیستون افقی و ورودی و خروجی های مشخص کار فشرده سازی گاز مبرد را انجام می دهد. عملکرد آن مشابه روتاری بوده اما دارای اجزای زیادی می باشد که همین امر موجب شده نسبت به کمپرسور روتاری زودتر خراب شود.
- کمپرسور اسکرال: این کمپرسور نسبت به سایر کمپرسورهایی که در کولر گازی استفاده می شود بهینه تر بوده و مشابه به نوع روتاری دارد. در کمپرسور اسکرال با استفاده از دو مارپیچ حلزونی ثابت و متحرک کار فشرده سازی گاز انجام می شود.
اواپراتور کولر گازی
اواپراتور کولر گازی را می توان یک مبدل حرارتی دانست. گاز مبرد در لوله های مسی اواپراتور جریان دارد، به نوعی این قطعه در دو حالت سرمایش و گرمایش به ترتیب جهت خنک سازی و دفع گرما تعبیه شده است.
کندانسور کولر گازی
کندانسور ورودی خود، یعنی گاز مبرد را از کمپرسور گرفته و با استفاده از فن و کویل هایی که دارد گاز رابه حالت مایع در می آورد.
فیلتر هوا کولر گازی
فیلتر هوا در کولر گازی نقش بسزایی دارد زیرا این قطعه با جلوگیری از ورود گرد و غبار از سایر تجهیزات کولر گازی محافظت کرده و همچنین از آلوده شدن هوای داخل محیط جلوگیری می کند.
سینی زیر کولر گازی
سینی کولرگازی در واقع به نوعی نگهدارنده کولر گازی می باشد. این قطعه دارای انواع مختلفی می باشد که شامل براکت یا سینی ساده، قابل تنظیم و تنظیم تراز است. سینی زیر کولر گازی پشت کولر و روی دیوار نصب می گردد.
شیر انبساط کولر گازی
شیر انبساط از ابتدای اواپراتور تا کندانسور کشیده شده است. این قطعه وظیفه به تعادل رساندن حرارت بالای مبرد قبل از ورود به سیستم تبادل اواپراتور را بر عهده دارد.
قطعات الکتریکی کولر گازی
اجزای الکتریکی در کولر گازی اسپلیت وظیفه به حرکت درآوردن بخش های مکانیکی را بر عهده دارد این قطعات شامل برد الکتریکی، خازن و تابلو برق، فن، فیوز حرارتی اتوماتیک و سنسور دما می باشد البته در کولر گازی اینورتر دار برد اینورتر نیز اضافه می شود. لازم به ذکر است در برندهای مختلف ممکن است قطعات الکترونیکی با یکدیگر متفاوت باشند در این بخش به مهم ترین انها می پردازیم.
سنسور تنظیم دما کولر گازی
این سنسور دمای محیط را کنترل می کند، این قطعه بر روی اواپراتور نصب شده و با افزایش (در حالت گرمایش) یا کاهش دما (در حالت سرمایش) سنسور قطع شده و در صورت تغییر حالت در هر یک از وضعیت های گفته شده سنسوردوباره فعال می گردد.
برد الکتریکی کولر گازی
برد الکتریکی کولر گازی مهمترین بخش کولر گازی است که به اجزای دیگر فرمان اجرای انجام وظایف را می دهد. همچنین برد الکتریکی در صورت وقوع مشکل می تواند روند کار سایر بخش ها را مدیریت کند تا کمترین آسیب به دستگاه وارد شود.
الکتروموتور فن کولر گازی
این قطعه از کولر گازی به چرخش پروانه فن کمک کرده و سرعت آن را کنترل می نماید. پروانه فن، هوای سرد اواپراتور را به صورت نوسانی در محیط پخش میکند.
فیوز حرارتی کولر گازی
فیوز حرارتی در کولر گازی در هنگام نوسان و اضافه بار از تجهیزات محافظت می کند و مانع آسیب های جبران ناپذیر خواهد شد.
خازن کولر گازی
جهت افزایش سرعت و قدرت کمپرسور و راه اندازی موتور فن از این قطعه در کولرهای گازی اسپلیت استفاده می شود. در کولر گازی های اینورتر خازن حذف شده و برد اینورتر جایگزین آن شده است.
اجزای کولر گازی پنجره ای
کولر گازی پنجره ای و پرتابل به دلیل یکپارچه بودن تمامی قطعات در یک بخش قرار دارند که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
- پره های قابل تنظیم
- دمنده
- جداکننده بین دمنده و پنکه
- پنکه
- کمپرسور
- سیم پیچ کندانسور
- کویل اواپراتور
- فیلتر
- سنسور ترموستات
- محفظه جلویی
- پنل کنترل
نتیجه گیری:
در این مقاله به بررسی قطعات کولر گازی اسپلیت و پنجره ای پرداخته ایم، اجزای کولر گازی می تواند با توجه به برند تولیدکننده و سایر امکانات متفاوت باشد که برای راهنمایی بیشتر می توانید از طریق کامنت همین صفحه سوالات خود را با ما در میان بگذارید.